Srbija u ovoj godini ostvarila 8,5 miliona noćenja

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je naša zemlja do sada u 2021. godini ostvarila značajne rezultate u oblasti turizma, a da bi i do kraja godine učinak na tom polju bio dobar preduslov je bolja epidemijska situacija, za koju je neophodna veća vakcinisanost.

Valjevo

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom Svetskog dana turizma, objasnila da se do rezultata u turizmu došlo, pre svega, zahvaljujući dobrim merama vlasti u Srbiji, brzini vakcinacije i isplate sektorske pomoći.

Naime, kako je precizirala, u Srbiji je ostvareno više od 8,5 miliona noćenja do sada i dva miliona dolazaka turista, što su impresivne brojke s obzirom na okolnosti u kojima živimo i radimo.

Prema njenim rečima, interesantno je da se u periodu kovida produžio broj dana koji turisti provode u Srbiji, a jedan od razloga za to je i činjenica da smo se našli na “zelenoj listi ” EU, što je bilo značajno da se u Srbiji provodi više vremena.

Ministarka je ukazala na to da su, s obzirom na letnju sezonu, bila optimistička očekivanja i za četvrti kvartal, ali je došlo do pogoršanja epidemijske situacije, od koje sada zavise kongresni turizam, jesenje manifestacije i proslava Nove godine.

U turizmu je ključna stvar mobilnost, a ona zavisi od epidemijske situacije koja je povezana sa brojem vakcinisanih. Svako od nas mora dati svoj doprinos vakcinaciji, a posebno ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva,. To je jedini način da imamo sezonu koja će biti koliko-toliko dobra. Nadamo se da neće biti potpuno ugašena epidemijom i pogoršanjem epidemijske situacije, naglasila je ona.

Danas i sutra, povodom Svetskog dana turizma, čiji je moto restartovati turizam i ponovo omogućiti mobilnost, u Srbiji je omogućena besplatna poseta u više od 80 atraktivnih turističkih objekata i kulturnih ustanova, a mnogi hoteli davaće popuste od 10 do 20 odsto.

Svečanom koktelu, kojim je u Domu narodne skupštine u Beogradu obeležen Svetski dan turizma, pored turističkih poslenika, predstavnika kulturno-turističkih atrakcija, državnih ustanova i institucija, prisustvovali su i ambasadori SAD, Italije i Španije u Srbiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.