Sremušijada na Povlenu

U čast čudesne biljke-sremuša, koja raste u izobilju na Povlenu nadomak Valjeva, u subotu 13. maja 2017. godine, na ovoj planini održaće se treća „Povlenska sremušijada“. Svečano otvaranje je u 12.00 časova, potom sledi izložba fotografija Dušana Jovanovića pod nazivom „Priča o Povlenu“. Književnik Radovan Beli Marković govoriće „Priču o sremušu“, a u bogatom programu učestvovaće i etnolog Dragomir Antonić, glumac Ljubivoje Bube Marković, grupa pevača sa Povlena „Alka“, orkestar trubača „Braća Ilić“, harmonikaš Mihailo Ćebić, pojac Marko Tomić i mnogi drugi. Takmičenje u spremanju jela od sremuša i dodela nagrada je u 13.00 časova.

Scan-1-e1494583783559

Manifestacija koja neguje tradiciju konzumiranja sremuša, biljke sa lekovitim svojstvima, ali i promoviše prirodne resurse i lepote Povlena, najavljena je u hotelu „Omni“. Ovom prilikom promovisan je „Kuvar o sremušu“ autora Dragomira Antonića, upriličena je degustacija jela od sremuša, a u programu su učestvovali trubači, glumac Ljubivoje Bube Marković i mnogi drugi.

sremusijada7-e1494583722175

Promociji i navaji prisustvovao je i gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, sa saradnicima, kao i članovi delegacije iz nemačkog grada Fafenhofena koji u Valjevu borave u okviru realizacije projekta  „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava“.

Sremusijada-e1494583772175

Pokrovitelj „Povlenske sremušijade“ je grad Valjevo, a organizatori Udruženje „Zaštita prirode“ iz Donjeg Taora, Turistička organizacija Valjevo, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i Klub „Ars Nova“, uz podršku brojnih donatora.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.