Srpski narod molitveno proslavlja rođendan Svetog Nektarija Eginskog

Povodom dana rođenja Svetog Nektarija Eginskog (1. oktobar 1864, Trakija) u Hramu koji nosi ime ovog velikog svetitelja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski Gospodin Milutin, uz prisustvo velikog broja vernika, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluživanje eparhijskog sveštenomonaštva i sveštenstva. Nakon liturgije, održana je litija oko Hrama Svetog Nekarija, a potom i lomljenje slavskog kolača.

Vladičanska Liturgija u čast rođendana Svetog Nektarija Eginskog

Prema blagoslovu Episkopa Milutina, sveštenik pri Hramu Svetog Nektarija, Aleksandar Filipović pročitao je molitve za zdravlje, nakon čega su prisutni vernici pomazani svetim uljem, koje je sa Egine donela velika dobrotvorka hrama Natalija Kovačević, Valjevka koja živi i radi u Atini.

Vladičanska Liturgija u čast rođendana Svetog Nektarija Eginskog

Tokom svečanosti održane u Hramu Svetog Nektarija, Episkop Milutin je u svojoj besedi, pored ostalog rekao da je divno imati na zemlji prijatelje Božje, čijim molitvama Gospod isceljuje od svakakvih bolesti.

“Česticama moštiju, u hramu na ušću reke Gradac u Kolubaru, među nama je prisutan jedan takav Božji ugodnik – Sveti Nektarije Eginski, čiji rođendan (rodio se kao Anastasije Kefalos 1. oktobra 1846. godine) srpski narod molitveno proslavlja. On nas posmatra i moli se Bogu za sve koji mu dolaze sa strahom Božjim, beskrajnom ljubavlju i verom da će otići zdravi. Najbolje vreme za naše spasenje je upravo sadašnji trenutak. Valja nam da se molimo, jer ne znamo kad će Gospod doći da “vašar svetski” pomete. Nema ičeg lepšeg od dolaska u hram Božji nedeljom. Sveti Nektarije je ovde sa nama. Brojni Valjevci su došli i to je lepo. Liturgija je Carstvo Božje i trenutak večnosti na zemlji. Sveti Nektarije, tokom zemaljskog života, pretrpeo je razne nevolje i progone svojih savremenika, patrijarha i braće episkopa. Saginjao je glavu i davao sve u Božje ruke, da On presudi”, rekao je Vladika valjevski Gospodin Milutin.

U toku je izrada freskopisa na površini od oko 500 kvadratnik metara, za šta je neophodno oko 60 hiljada evra. Radovi su počeli krajem jula i do sada je protomajstor Miodrag Šumarac oslikao oko 100 kvadrata, dakle petinu ukupne površine. Bilo bi lepo da čitava površina bude oslikana do Osvećenja Hrama Svetog Nektarija u Valjevu, planiranog za kraj juna naredne godine, velike svečanosti u kojoj je planirano učešće i arhijereja iz Grčke. Radi toga, a povodom dana rođenja velikog svetitelja, održana svečanost bila je prigodna prilika da se Vladika valjevski Gospodin Milutin obrati vernicima uz molbu da svi koji su u mogućnosti da pomognu svojim prilozima, a oni koji to nisu da se molitvom mole za to bogougodno delo. Istovremeno je zahvalio velikoj dobrotvorki Nataliji Kovačević, kao i svim donatorima Hrama Svetog Nektarija.

 

Prema rečima Aleksandra Filipovića, sveštenika pri Hramu Svetog Nektarija, istovremeno je izražena zahvalnost svim donatorima, jer sredstva polako pristižu iz čitave Srbije i Evrope, uz posebnu zahvalnost Crkvenoj opštini Pokrova Presvete Bogorodice iz Valjeva, kao i Vladanu Milojeviću treneru FK “Crvena zvezda” i bivšem reperzentativcu Draganu Bogavcu.

Da podsetimo, izgradnja najmlađe valjevske bogomolje počela je 2012. godine, a prva Liturgija održana je pre dve godine na dan rođenja Svetog Nektarija. Aktivna bogosluženja u Hramu Svetog Nektarija traju od aprila 2017. tako da je svakog utorka, od 18 sati, akatist Svetom Joakimu i Ani, a svakog četvrtka, takođe od 18 časova, je akatist Svetom Nektariju. Svakog 1. i 15. u mesecu, od 18 časova, služi se Sveta tajna jeleosvećenja, osvećenja masla, gde se sabira veliki broj vernika, ne samo iz Valjeva, već cele regije jer se vrši pomazivanje bolesnika, na šta je u svom obraćanju vernicima podsetio Episkop Milutin rekavši “Svakog dana u Hramu Svetog Nektarija dolaze ljudi i mole za isceljenja. Odlaze utešeni i okrepljeni”.

Aleksandar Filipović, sveštenik pri Hramu Svetog Nektarija, naglašava da veliki broj vernika pohodi najmlađu valjevsku bogomolju. Česte su posete učenika sa svojim veroučiteljima, kao i organizovane ekskurzije iz svih krajeva Srbije, uz sve učestalija poklonička putovanja poznatim manastirima Ćelije i Lelić, u okviru kojih će biti neizostavna poseta i Hrama Svetog Nektarija u Valjevu. To je samo razlog više jer je porta veoma lepo uređenja, uz puno ljubavi i truda sveštenstva i sveštenomonaštva, kao i uz savetovanje sa stručnjacima i lično zalaganje Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Gospodina Milutina, kako bi vernicima i svim posetiocima bilo što prijatnije u Hramu Svetog Nektarija u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.