“Šta je pravi razlog za odustajanje od prvog i plaćanje drugog projekta za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića?”

Na redovnoj konferenciji za medije utorkom, zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS Dragan Popović-Pop, ukazao je da je aktuelna lokalna vlast odustala od postojećeg projekta rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, plaćenog od strane prethodnog gradskog rukovodstva skoro 20.000 evra, i platila novi projekat u vrednosti od 787.000 dinara bez PDV-a nakon sprovedene nove javne nabavke. Popović je ocenio da je vlast u Valjevu povukla nerazuman, nejasan, nelogičan i neracionalan potez. Za njega je cela stvar mnogo ozbiljnija kada se ima u vidu da nijedan organ Grada nikada nije doneo zvaničnu odluku da se “ignoriše” projekat koji već postoji i koji je prethodno već plaćen parama građana Valjeva. On je iskazao sumnju da se iza svega krije nečija samovolja koja debelo košta Valjevke i Valjevce.

Dragan-Popovic-Pop-2-1

Dragan Popović Pop, zamenika šefa odborničke grupe SPS-JS

“Šta je pravi razlog za odustajanje od prvog projekta i plaćanje drugog projekta za rekonstrukciju iste ulice”, osnovno je pitanje koje, prema Popovićevim rečima, mora biti razjašenjeno, jer upravo od odgovora na to pitanje zavisi čija je odgovornost za štetu u visini od 20.000 evra koja je naneta budžetu grada Valjeva.

On naglašava da neko mora biti odgovoran za plaćanje drugog projekta. Kako je istakao, ili je kriva prošla vlast što je bacila pare za prvi projekat koji je neupotrebljiv, pa je zbog toga morao da se radi drugi projekat”, ili je kriva sadašnja vlast što je naručila i platila drugi projekat, iako je već imala valjan prvi, koji je samo čekao na raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

“Polazeći od zakona i drugih propisa, dolazi se do toga da je prvi projekat prošao niz filtera i provera od strane stručnih lica i da je pozitivno ocenjen. S tim u vezi, ukoliko je drugi projekat bio neophodan, jer je prvi projekat iz bilo kog razloga neupotrebljiv, neophodno je saznati ko je u ime i za račun Grada ocenio da je prvi projekat neupotrebljiv, kojim aktom, na osnovu kojih kriterijuma i da li je imao ovlašćenje za vršenje takve ocene, a zatim treba ispitati koje stručno lice ili koja od stručnih lica su svojim potpisom odobrila neupotrebljiv projekat, čime je grad pretpeo štetu u iznosu od 20.000 evra. Ovo naročito iz razloga što su u naručivanju, izradi, kontroli, odobravanju i plaćanju prvog projekta učestvovali zaposleni u Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu i Odeljenju za urbanizam koji se i dan danas nalaze na istim radnim mestima u Gradskoj upravi. Dakle, ostaje otvoreno i logično pitanje: Kako je moguće da isti službenici koji mahom godinama rade isti posao znaju danas ono što nisu znali do pre samo godinu dana? Svakako, to neznanje ih mora koštati matrijalne i svake druge odgovornosti, ukoliko se ispostavi da je prvi projekat manjkav”, istakao je Popović.

Sa druge strane, kako je dalje naveo Popović, ako niko nije zaključio da je prvi projekat neupotrebljiv, makar i neformalno, jer zvanične odluke organa Grada o tome nesumnjivo nema, to neizostavno podrazumeva da je drugi projekat naručen i plaćen samo da bi se zadovoljili nečiji privatni interesi na račun budžeta grada. U tom slučaju, prema Popovićevim rečima, građani i javnost imaju pravo i moraju da znaju ko se to ponaša kao da je grad Valjevo njegova dedovina, a novac građana njegov džeparac sa kojim raspolaže kako mu se hoće i to sve da bi nekome “uterao” novac poreskih obveznika u džep.

Popović je kazao da sve prethodne nejasnoće rađaju ozbiljnu sumnju da nisu čista posla kada je u pitanju rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, koja je žila kucavica u gradu. On je podsetio da je odbornička grupa SPS-JS već otvorila ovu temu na konferenciji za medije 13. jula ove godine, i da je odgovor Gradske uprave Valjeva u vidu saooštenja za javnost, koje je usledilo 3 dana kasnije, pokazatelj da su “pogodili pravo u metu”.

“Zabrinutost onih koji bi mogli da odgovaraju za štetu, koja je bez dileme naneta gradu ovakvim postupanjem, vidi se po tome što je navedenim saopštenjem stidljivo pokušano da se objasni neobjašnjivo. Takođe, da su u strahu velike oči nedvosmisleno govori činjenica da saopštenje Gradske uprave niko nije potpisao. Šta je razlog za to, nije lako dokučiti. Možda niko nije hteo, a možda niko nije smeo? A, možda je samo u pitanju mizerna činjenica koja govori da Gradskom upravom komanduje nezakonito postavljen vršilac dužnosti načelnika, a zbog čega je naša odbornička grupa već inicirala odgovarajuće postupke pred nadležnim organima. Svakako da javnost ne bi lupala glavu, razrešenje ove celokupne dileme je zatraženo od Policijske uprave Valjevo i Osnovnog tužilaštva u Valjevu, koji su sada na potezu”, završio je izlaganje Popović.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.