“Stanimo na put nasilju nad ženama“

Širom sveta se 25. novembar obeležava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum ustanovljen je u Bogoti, 1981. godine, u znak sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Ujedinjene nacije su 1990. godine prihvatile ovaj datum i od tada se on obeležava kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

Valjevo

Fotoilustracija

Nasilje nad ženama je u današnje vreme jedna česta pojava. To je svaki čin protiv ženine volje, koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno i ekonomski. Nasilnik može biti član porodice, poznat ili nepoznat muškarac. Može se desiti svakoj ženi, nevezano za njeno obrazovanje, materijalno stanje i druge njene osobine. U skoro svim slučajevima, nasilje nije izazvano ženinim ponašanjem, već je izričito uslovljeno time što muškarci misle da imaju moć i na taj način održavaju svoju moć.

Valjevo

U porodicama gde je izvršeno nasilje nad ženama, gde je dete bilo prisutno, to dete obično kasnije ima problema sa ponašanjem i misli da sukob jedini način rešavanja problema. Žene često nemaju podršku, nezaštićene su i iz straha nikome ne prijavljuju nasilje, već ostaju sa nasilnicima i svakodnevno trpe nasilje. Često razmišljaju da li će im drugi verovati, misle da procedure traju predugo i da nasilnici obično nisu kažnjeni na način na koji bi trebalo. Nadaju se da će biti bolje, da će se taj muškarac promeniti, a to čekanje ugrožava njihov život i bezbednost. Stide se da pričaju o tome, jer je to jedan neprijatan događaj koji svaka žena želi da zaboravi. Ne pričaju ni zbog zastrašivanja i pretnji. Često nasilni muškarci mogu biti u momentima veoma ljubazni, poklanjati pažnju ženama.

Ono što žena može uraditi je:
1. Da razgovara sa nekim u koga ima poverenja. Bitno je samo da izađe iz faze ćutanja, jer njeno ćutanje samo daje slobodu nasilnika. Ukoliko ona ćuti i nikome ne prijavljuje, to nasilniku samo daje dodatno samopouzdanje i on će nastaviti sa maltretiranjem.
2. Da veruje u sebe i da sebe postavi na prvo mesto
3. Da voli sebe, da bude nežna prema sebi.
4. Da da sebi vremena i prostora, kao i da nađe podršku i da ne bude izolovana od drugih žena i svojih prijateljica.
5. Da skupi dokaze, lekarski nalaz i fotografije povreda.
6. Da prijavi policiji

 

Učenica III-2 Nevena Maksimović,
Medicinska škola “Dr Miša Pantić”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.