Stipendije za romske učenike i studente

Danas je u Maloj sali Skupštine grada Valjeva upriličena dodela rešenja o stipendijama za učenike i studente romske nacionalnosti. Dodeli rešenja prisustvovali su direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Suzana Paunović, predstavnici grada Valjeva pomoćnik gradonačelnika Mirko Kovačević, predsednik Saveta za socijalnu politiku Grada Radoica Rstić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić, saradnici, romski učenici, studenti kao i njihove porodice.

Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku je izrazio zadovoljstvo što je ove godine prisutan veliki broj učenika i studenata za razliku od prethodnih godina i naglasio da LAP za obrazovanje Roma iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate. Rstić je u ime gradonačelnika Valjeva pozdravio današnju gošću direktorku Suzanu Paunović i izrazio zahvalnost što prisustvuje ovakvom jednom događaju.

„Danas je jedan veliki dan za romsku nacionalnu manjinu, dan koji mi svake godine u ovo vreme obeležavamo. Grad Valjevo već 13 godina za redom sprovodi LAP za obrazovanje Roma, koji je 2012. godine značajno unapređen u smislu da su finansijskim planom povećana sredstva i da grad Valjevo svake godine stipendira učenike i studente romske nacionalne manjine. Grad Valjevo je ove godine za LAP iz budžeta izdvojio 4.140.000 dinara, od čega 3.000.000 dinara odlazi na stipendiranje. Ove godine smo imali konkurs za stipendiranje koji je raspisan, uspešno završen i realizovan, tako da danas imamo svečanu priliku da svim učenicima i studentima uručimo rešenja o dodeli stipendija. Ono što želim da istaknem kao posebno važno je da nam se svake godine uvećava broj studenata, a porast imamo i kod učenika srednje škole. U školskoj 2019/2020 godini ima ukupno 74 stipendija, šest učenika osnovnih škola osmog razreda i 54 učenika srednjih škola. Svaki učenik romske manjine koji završi sedmi razred sa većom prosečnom ocenom od 3,50 stiče pravo na stipendiju u osmom razredu u iznosu od 3.000 dinara mesečno, za period 10 meseci počev od 1. septembra 2019. godine. Ovo je još jedna motivacija za vas deco i za članove vaše porodice, da se potrudite da sedmi razred završite sa većom prosečnom ocenom, kako bi sledeće godine stekli pravo na stipendiju. Cilj nam je da svi učenici završe srednju školu, da dobiju svoje obrazovanje, svoje diplome i nastave dalje svoje školovanje, ali i da pronađu svoj posao. Ove godine imamo 14 studenata i zaista taj broj raste, jer ako kažemo da je 2011. godine bilo četiri studenta, a ove godine 11 to govori da je u vidu veliki napredak. Mesečni iznos stipendije za studente je 7.000 dinara, a za učenike srednjih škola 4.000 dinara. Ovaj akcioni plan daje svoje rezultate i to se vidi po obuhvatu, nema osipanja iz osnovne škole kad je u pitanju upis u srednju školu. Ono što će za nas biti izazov u narednom periodu je sigurno LAP za zapošljavanje čime ćemo se mi kao grad Valjevo baviti u narednom periodu“, rekao je Rstić i dodao da će u narednom periodu dati svoj maksimalni doprinos na unapređenju romske populacije.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, Suzana Paunović gostujući u Valjevu izrazila je zahvalnost na pozivu predstavnicima grada Valjeva.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što sam danas ovde, posebno što je ovo jedan svečani trenutak za decu koja pohađaju obrazovne programe u Srbiji, za njihove roditelje, koji zaista treba da budu ponosni na ono što su ovi mladi ljudi ostvarili. Za Vladu Republike Srbije, tema socijalnog uključivanja Roma i Romkinja je jedna od prioritetnih tema. Imali ste priliku to da čujete kroz razna obraćanja ministara i poruka koju stalno šalje predsednica Vlade, gospođa Ana Brnabić i predsednik Srbije gospodin Vučić. U našoj državi svako mora da ima priliku da se obrazuje, da se zaposli, priliku da od svog rada može pristojno da živi i da izdržava sebe i svoju porodicu. Država je kada je u pitanju socijalno uključivanje Roma i Romkinja razvila strategiju do 2025. godine, što znači da smo dugoročno planirali šta želimo da radimo na unapređenju najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji. Za nas je segment obrazovanja posebno značajan, naročito zato što se direktno reflektiuje na segment zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine. Što više dece imamo u obrazovnom sistemu, što više dece završi fakultete, time je otvorena veća mogućnost na tržištu rada. U godinama za nama zadovoljavali smo se time da deca romske nacionalne manjine završe osnovnu školu. Meni je jako drago što ova statistika govori o rastu broja dece koja završavaju srednju školu i fakultete. Za Vladu Srbije je od posebnog značaja da postoje ovakve lokalne samouprave kao što je grad Valjevo i da postoje ovakvi rezultati koji se realizuju na lokalu, jer je čitava strategija usmerena ka aktivnostima na lokalnom nivou. Važno je da gradovi i opštine gde žive pripadnici romske nacionalne manjine prepoznaju šta je njihov problem, šta su njihove potrebe i da na to blagovremeno reaguju. Ono što posebno želim da naglasim je kontinuitet koji grad Valjevo ima, kako na temu mera samog planiranja i akcija, tako i na polju izdvajanja sredstava iz budžeta grada kako bi te aktivnosti bile realizovane. Mogli smo videti dosta različitih strategija, akcionih planova, koji su bili samo slovo na papiru, a ako nemate opredeljen novac u budžetu to se u praksi ne može realizovati. Ovo je jedna od lokalnih samouprava koja može da posluži kao primer dobre prakse. Nema mnogo gradova u Srbiji koji imaju ovu vrstu podsticaja kao što su besplatne užine, kulturno-zabavni sadržaji, kupovina knjiga, školskog pribora i ostalog. Svaka čast gradu Valjevu, a verujem da podrška države neće izostati i za ozbiljnija sredstva koja ćemo moći da usmerimo na obrazovanje i zapošljavanje“, naglasila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije i ovom prilikom čestitala dobitnicima stipendija i njihovim porodicama.

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.