Stručno usavršavanje valjevskog trenera u Americi

Trener rvača valjevske Mladosti i kadetske reprezentacije Srbije Marko Jovanović boravi na stručnom usavršavanju u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru ICECP programa koji finansira Međunarodni olimpijski komitet.

Marko Jovanović u američkom olimpijskom trening centru u Kolorado Springsu

Marko Jovanović jedan je od 30 trenera iz celog sveta koji, kao deo ovog programa, borave u američkom olimpijskom trening centru u Kolorado Springsu, gde skupljaju znanja od stručnjaka koji stvaraju najveće svetske rezultate sa američkim olimpijcima.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da predstavljam našu zemlju u ovako velikom projektu, a posebnu zahvalnost dugujem Rvačkom savezu Srbije i našem Olimpijskom komitetu koji su mi omogućili učešće u programu. Na meni je da skupim što više znanja i po povratku u Srbiju doprinesem razvoju sporta u našoj zemlji”, kaže trener Mladosti, kluba koji je u poslednjih nekoliko godina iznedrio prvake države u svim uzrastima, a ostvareni su i uspesi na međunarodnoj sceni.

Američki olimpijski trening centar u Kolorado Springsu

Jovanović će u Kolorado Springsu provesti tri sedmice, nakon čega se seli na prestižni Univerzitet Prinston, kako bi se upoznao i sa koledž sistemom u američkom sportu.

“Nakon Kolorado Springsa i Prinstona vraćamo se u svoje zemlje gde radimo na razvojnim projektima za sportove iz kojih dolazimo, a završetak programa je u aprilu naredne godine u Švajcarskoj, kada će u Lozani u sedištu MOK-a biti predstavljeni rezultati napretka na osnovu naših projekata” – istakao je Jovanović.

Marko Jovanović sa ostalim učesnicima stručnog usavršavanja

Marko Jovanović je trenersku karijeru započeo po završetka studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, a usavršavao se i u Zagrebu i Brnu. U toku takmičarske karijere kao senior četiri puta bio je prvak države u slobodnom stilu. Sa Mediteranskih prvenstava ima dve bronze (grčko-rimskim i slobodnim stilom) i jedno srebro (slobodnim stilom), a 2012. godine bio je vicešampion sveta u rvanju na pesku.

Američki olimpijski trening centar u Kolorado Springsu

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.