“Strujanje vetrova u Valjevu zaustavila još izgradnja naselja Kolubara 2”

Nekoliko lepih martovskih dana dalo nam je tračak nade da kažemo zbogom zagađenom vazduhu, bar do naredne grejne sezone. Ali, sneg koji je pao iznova je aktivirao problem aerozagađenja, jer se zna da se sa hladnim vremenom i niskim temperatu u Valjevu “diše na škrge”. Vazduh u Valjevu prethodnih godina zvanično je ocenjen trećom kategorijom, koja se karakteriše kao opasna po zdravlje. Rezultati merenja koncentracije polutanata u vazduhu nas i ove cele zime svrstavaju u sam vrh liste najzagađenijih srpskih gradova.

Pogled na Valjevo u smogu (foto: Dragan Krunić)

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović za Valjevska posla kaže da je aerozagađenje problem koji datira od pre nekoliko decenija i da je uzrokovan izgradnjom Naselja Oslobodioci Valjeva.

“Naravno da je aerozagađenje problem, ali taj problem je prisutan već 20 i 30 godina, od kada je izgrađeno naselje Kolubara 2, koje je faktički zaustavilo strujanje vetrova. Neke stvari bi mogle da se pomere sa mrtve tačke. Bilo je kontakata i sa nekim beogradskim firmama koje se bave rešavanjem problema aeroazagađenja i koje imaju svoje partnere i u Evropskoj uniji, tako da tom problemu pristupamo ozbiljno”, kaže prvi čovek Valjeva.

Valjevo

Slobodna Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva

Gvozdenović ističe da situacija sa aerozagađenjem u Valjevu nije baš takva da bi pojedini servirali građanima kao da se dešava apokalipsa ili da se Armagedon spustio na Valjevo. On još kaže da se mnogi bave pitanjem aerozagađenja, a istovremeno imaju malo znanja ili nemaju konkretne predloge.

“Kroz projekat “Valjevo zdrav grad” i kroz mere koje ćemo dobro razmotriti, preduzećemo sve što je u našoj ljudskoj moći i koliko nam Bog daje snage da to rešimo u ovom ili sledećem mandatu. U ovom momentu moramo biti svesni činjenice da se takvi problemi ne rešavaju i ne lome preko kolena”, rekao je za Valjevska posla gradonačelnik Valjeva uz napomenu da je pitanje zaštite životne sredine oblast koja jako puno košta, kao i da moramo biti svesni činjenice da su primarni zahtevi ljudi u ovom momentu posao i pravda.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

2 comments

  1. Koliko se sećam jedno od obećanja koje je aktuelna gradska vlast dala u predizbornoj kampanji je rešenje za problem zagađenja, tj. da oni imaju plan i za to. A oni su tek skoro napisali taj neki projekat, tek treba da se usvoji, pa dok se nađu sredstva, pa dok se ostvare kontakti sa partnerima koji imaju partnere u EU (verovatno onom delu EU u kom su veće lopine nego kod nas), pa dok _____________ (dodati po želji: studija izvodljivost, izrada makete)…
    Jasno je meni da od ta posla nema ništa, samo mi nije jasno o kom sledećem mandatu gradonačelnik priča.

  2. Ne znam kako onoliki Novi Beograd ne zaustavi košavu u glavnom gradu, ali nekoliko zgrada Kolubare 2 sprečiše da se topli i hladni vazduh mešaju nad Valjevom… O, Bože, lepo je rekao Ajnštajn da su svemir i ljudska glupost neograničeni, ali da za svemir nije siguran.