Nekoliko lepih martovskih dana dalo nam je tračak nade da kažemo zbogom zagađenom vazduhu, bar do naredne grejne sezone. Ali, sneg koji je pao iznova je aktivirao problem aerozagađenja, jer se zna da se sa hladnim vremenom i niskim temperatu u Valjevu “diše na škrge”. Vazduh u Valjevu prethodnih godina zvanično je ocenjen trećom kategorijom, koja se karakteriše kao opasna po zdravlje. Rezultati merenja koncentracije polutanata u vazduhu nas i ove cele zime svrstavaju u sam vrh liste najzagađenijih srpskih gradova.

Pogled na Valjevo u smogu (foto: Dragan Krunić)

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović za Valjevska posla kaže da je aerozagađenje problem koji datira od pre nekoliko decenija i da je uzrokovan izgradnjom Naselja Oslobodioci Valjeva.

“Naravno da je aerozagađenje problem, ali taj problem je prisutan već 20 i 30 godina, od kada je izgrađeno naselje Kolubara 2, koje je faktički zaustavilo strujanje vetrova. Neke stvari bi mogle da se pomere sa mrtve tačke. Bilo je kontakata i sa nekim beogradskim firmama koje se bave rešavanjem problema aeroazagađenja i koje imaju svoje partnere i u Evropskoj uniji, tako da tom problemu pristupamo ozbiljno”, kaže prvi čovek Valjeva.

Valjevo

Slobodna Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva

Gvozdenović ističe da situacija sa aerozagađenjem u Valjevu nije baš takva da bi pojedini servirali građanima kao da se dešava apokalipsa ili da se Armagedon spustio na Valjevo. On još kaže da se mnogi bave pitanjem aerozagađenja, a istovremeno imaju malo znanja ili nemaju konkretne predloge.

“Kroz projekat “Valjevo zdrav grad” i kroz mere koje ćemo dobro razmotriti, preduzećemo sve što je u našoj ljudskoj moći i koliko nam Bog daje snage da to rešimo u ovom ili sledećem mandatu. U ovom momentu moramo biti svesni činjenice da je se takvi problemi ne rešavaju i ne lome preko kolena”, rekao je za Valjevska posla gradonačelnik Valjeva uz napomenu da je pitanje zaštite životne sredine oblast koja jako puno košta, kao i da moramo biti svesni činjenice da su primarni zahtevi ljudi u ovom momentu posao i pravda.

Projekat “Valjevo zdrav grad”, autora dr Paje Momčilova, za koji se očekuje da će biti usvojen do kraja godine, usmeren je ka tome da se unapredi zdravlje i blagostanje građana Valjeva. Neki od ciljeva ovog projekta su obezbeđenje zdravih uslova za život i rad za sve, putem saradnje svih društvenih i političkih činilaca, zatim podizanje zdravstvene prosvećenosti građana, insistiranjem na prevenciji i promociji zdravih načina života, kao i čuvanje i obezbeđivanje održivih prirodnih resursa (voda, vazduh, tlo) i ostavljanje zdrave životne sredine potomcima.