“Stvaranje ujedinjene, velike i jake Demokratske stranke preduslov za finalnu borbu protiv režima”

Sa zaštitnim maskama i podignutim pesnicima demokrate se su na tradicionalnom Novogodišnjem koktelu u Valjevu poslale poruku da će zajednički nastaviti borbu za čist vazduh ukazujući da vlast u Valjevu nema jasnu strategiju za smanjenje aerozagađenja i da “nema sluha za zdravlje svojih sugrađana”.

Početak Novogodišnjeg koktela DS-a u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Na primeru grada kojim rukovodi, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je predsednik stranke Zajedno za Srbiju i kopredsednik Ujedinjene DS, izneo je nekoliko rešenja kako se situacija u Valjevu, kao jednom od najzagađenijih gradova Srbije i Evrope, može popraviti. Kako je istakao, Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima energetsku politiku.

“Zahvaljujući toj našoj energetskoj politici našim građanima nudimo uslove za izolaciju da bi manje trošili fosilna goriva. Ove godine menjamo javni prevoz u Šapcu i trudićemo se da bude najmodernijii sa najmanjom količinom loših izduvnih gasova. Sa takvom energetskom politikom vi možete da koristite obnovljive izvore energije, šabački bazen koristi toplotne pumpe i solarnu energiju za zagrevanje vode. Do sada smo u Šapcu zasadili 2.000 stabala ove jeseni. Postoje različiti načini da se ljudi aktiviraju. Pozivamo Valjevce da dođu u Šabac da zajedno zasadimo jedan drvored koji će bitni posvećen komšijskom gradu Valjevu. Kad god došli dobrodošli ste. Ovog proleća možemo to da uradimo zajedno. Možemo mnogo dobrih stvari da uradimo zajedno. Siguran sam da ako neko može da radi pametne stvari danas u društvu na korist svih građana, onda to mogu demokrate ujedinjene u jednu veliku i snažnu Demokratsku stranku, za kojom Srbija žudi. Srbija žudi za Demokratskom strankom koja je sposobna da odbrani Srbiju od pošasti zvane Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Dajte da odbranimo Srbiju od te pošasti”, poručio je Nebojša Zelenović.

Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i kopredsednik Ujedinjene DS / Foto: Valjevska posla

Aleksandar Ivanović, predsednik beogradskog odbora Socijaldemokratske stranke i kopredsednik Ujedninjene DS, označio je prošlu 2019. kao godina kada je počeo pad Srpske napredne stranke i kada se započeto ujedinjenje i stvaranje ponovo velike Demokratske stranke.

“Ne smemo da ne pomenemo Valjevca Aleksandra Obradovića koji je pokazao svima da nije potrebna mašinerija i da je dovoljna hrabrost jednog čoveka da podigne glavu, da pokaže da može da se suprotstaviti hobotnici koja se nadvila nad našim života. On je dobar primer kako ćemo srušiti Srpsku naprednu stranku. U ovoj 2020. godina nas očekuje završna priča oko ujedinjenja. Nadam se da će se to jako brzo desiti, jer je stvaranje velike i jake Demokratske stranke  preduslov za finalnu borbu protiv ovog režima”, naglasio je Aleksandar Ivanović.

Aleksandar Ivanović, predsednik Socijaldemokratske stranke Beograd i kopredsednik Ujedninjene DS / Foto: Valjevska posla

Predsednika DS-a Zoran Lutovac na početku obraćanja na Novogodišnjem koktelu DS-a izrazio je zadovoljstvo što svi zajedno na početku ove godine mogu da iskažu spremnost za solidarnošću i istrajnosti u borbi za svrgavanje nenarodne vlasti.

“Bilo je mnogo povoda i razloga da dolazim u Valjevo, jedan od njih je Aleksandar Obradović, čovek uzbunjivač koji je dao primer drugima kako treba da se pobunimo. Moramo da pokažemo da mi ne pristajemo da budemo obični podanici. Hoćemo da budemo građani, hoćemo da se pitamo. Veliki zadatak je pred nama. Radimo na ujedinjenju i iskreno se nadam da ćemo uskoro završiti taj formalno pravni deo posla, jer mi smo se politički ujedinili još maja meseca prošle godine. Sad ćemo to učini i formalno pravno. Važno je da istrajemo i da zajedno sa drugima iz prave opozicije budemo na braniku interesa građana. Vlast pokušava da nam umesto onoga što mi tražimo nudi promene nekih pravila. Ne radi se ovde o cenzusu i nije stvar u spuštanju cenzusa. Oni koji su zainteresovani na cenzus neka izađu na izbore, ali oni nisu vaćna u Srbiji. U Srbiji su važni oni koje ne interesuje cenzus već prave, suštinske promene u Srbiji. Zato je bojkot izbora sredstvo uz pomoć kojeg ćemo doći do cilja, a cilj su slobodni i pošteni izbori. izbori u kojima ćemo imati slobodne medije kako bismo mogli sami da predstaviti svoj program, gde ćemo imati slobodne građane, koji će slobodno, a ne prisilno moći na izborima da zaokruže koga hoće”, poručio je Zoran Lutovac.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke / Foto: Valjevska posla

Na tradicionalnom Novogodišnjem koktelu valjevskog DS-a, rečeno je još da je Demokratska stranka u prethodnoj godini radila puno na povratku poverenja građana.

“Poverenje se teško dobija, lako se gubi, ali je mnogo teže ponovo ga vratiti. Demokratska strnka se u dobroj meri izvinila za greške načinjene u prošlosti. U ovom momentu DS građanima duguje jedno izvinjenje što nije bila dovoljno jaka da sruši ovu vlast  i oslobodi građane”, kazala je u oficijelnom delu programa Aleksandra Jevtić, član Glavnog odbora DS.

Sa Novogodišnjeg koktela DS-a u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Demokrate su na koktelu pružile podršku portalu kolubarske.rs zbog napada provalnika u prostorije redakcije te medijske kuće, uz insistiranje da policija i tužilaštvo rade svoj posao.

U sklopu programa ovog tradicionalnog okupljanja demokrata u Valjeva, u Holu Centra za kulturu gde se koktel održao, priređena je izložba demokrate Dušana Aresnića, poznatog i nagrađivanog valjevskog grafičkog dizajnera, scenografa i karikaturiste.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.