Sutra u Muzeju Izložba savremenog nordijskog stakla

Izložba savremenog nordijskog stakla „Dodir stakla“ u organizaciji ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske biće otvorena u utorak, 17. oktobra u 18h u Narodnom muzeju Valjevo. Izložbu će svečano otvoriti ambasador Finske Perti Ikonen, zamenica ambasadaora Danske Marijana Topać kao i zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić.

Valjevo

„Izvor“
dizajn: Jern Ucon (Jørn Utzon), 1973.
proizvodnja: Architectmade (posle 2007)

 

Posetioci će moći do 19. novembra da pogledaju jedinstvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari. Izložba ima za cilj promovisanja nordijskog dizajna i proizvođača stakla, pokazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u različitim društvenim oblastima među kojima su i kultura i umetnost.

Valjevo

Lampe „Šuma“ (3 kom.)
dizajn: Karolina Ulson (Caroline Olsson)
proizvodnja: Staklara „Magnur“, Norveška

 

Pre Valjeva, izložba „Dodir stakla“ organizovana je u Beogradu, Novom Sadu i Cetinju. Dela su proizvedena u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovali u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Valjevo

„Napokon zajedno“, plava posuda
dizajn: umetnica koja radi sa staklom Marja Hepo-aho
proizvodnja: stara fabika stakla u Rihimakiju, Finska, 2012.

Izložbu organizuju ambasade nordijskih zemalja u Srbiji u saradnji sa Nordijskim savetom
ministara, Narodnim muzejom Valjevo i kompanijama Wiener Städtische i I&F McCann Grupa.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.