Suze radosnice za kraj jesenjeg dela prvenstva

Rukometašice Metalca završile su jesenji deo prvenstva kao drugoplasirane na tabeli Prve srpske lige. Kada se zna da klub postoji nešto više od dve godine, da je krenuo od nule i da su Valjevke prošlogodišnje takmičenje u istoj Ligi završile na pretposlednjoj poziciji, rezultat koji je sada ostvaren govori da misija pokretanja ženskog rukometnog kluba nije bila uzaludna. Naprotiv, rezultati su tu, posetioca je iz kola u kolo sve više u Hali sportova kad igraju naše mlade rukometašice, sve Valjevke. Iz uprave kluba kažu da nije bilo lako, kao i da je plan da na jesen stvore još jači tim sa pojačanjima iz Valjeva i da je cilj prelazak u viši rang takmičenja.

“Prvi rezulat je taj što smo se okupili, oformili ekipu i napravili stalan tim. Taj tim je oformljenih od mladih Valjevki, koje odnedavno trenira Dušan Novokmet i rezulatati njegovog rada sa seniorskim timom se već vide. Planiramo da pojačamo ovaj tim sa još tri iskusne rukometašice i da na jesen napadnemo ulazak u viši rang takmičenja. Reč je o Valjevkama Marti Beljić, Jovani Radojčić i Mariji Belušević”, kaže Novka Savić, predsednik ŽRK Metalac, koja ne krije da je posle dužeg vremena zaplakala zbog rukometa.

Član uprave ŽRK Metalac Vlada Milivojević i predsednik kluba Novka Savić

“Vodili smo velikom razlikom protiv Radničkog iz Obrenovca u poslednjoj utakmici ovog dela prvenstva. U igru su ušle sve mlađe rukometašice uključujući i trinaestogodišnju Teu Marković. Nastavile su da igraju podjednako kvalitetno kao i njihove iskusnije timske drugarice, čak su i ubrzale igru, lepršale po su po terenu i svaka je dala gol. Zaplakala sam kad sam videla koliko su bile srećne zbog uspeha, kada sam videla koliko se raduju jedna drugoj i koliko vole rukomet. Ne sećam se kad sam pre toga zaplakala zbog rukometa. To su bile suze radosnice. Srce mi je puno”, sa ponosom ističe Novka Savič, nekada naša uspešna rukometašica.

Novi trener Dušan Novokmet kaže da sva zasluga pripadama devojkama, koje su prihvatile njegov način rada.

“Prihvatile su me prvo kao čoveka, a ja njih kao drugarice. Takav odnos imamo. Prezadovoljan sam sa njima, jer se iz nedelje u nedelju vidi napredak. Prvenstveni cilj mi je da devojčice napreduju, samim tim dolaze i rezultati”, kaže Novokmet, koji 11 godina predvodi rukometaše Drine iz Zvornika, sa kojima je 6 puta osvajao prvenstvo Bosne i Hercegovine.

“Za mene je ovo novost, jer do sada nisam imao trenerskog  iskustva sa ženskim rukometnim timovima. Ipak se ženski rukomet ralikuje od uškog. Razlika je psihologiji i specifičnije je raditi sa ženama”, precizira Novokmet. Prema njegovim rečima drugo mesto na tabeli Prve srpske lige je krajnji domet ekipe u sadašnjem sastavu ni da će sa tri pojačanja koje planira uprava tim imati šansu da preuzme lidersku poziciju od ORK Beograd.

Dušan Novokmet i pomoćni trener Katarina Đurić

“Zadovoljan sam brojem posetilaca naših utakmica u Hali.  Ljubitelji rukometa su čuli da devojke beleže dobre rezulatate i sve je više publike. Nisam zadovoljan odnosom Grada prema rukometu. Jasno je da dugo u Valjevu nisu postizani neki rezulatati u ovom sportu, što donekle opravdava lošiji tretman Grada prema nama. Sa druge strane, kad se zna da su to sve deca iz našeg grada i da sa tom decom možemo da naparavimo mnogo više, onda mi nije jasno zašto gradsko rukovodstvo neće više da pomogne”, kaže trener ŽRK Metalac Dušan Novokmet.

“Prve godine po formiranju kluba sredstva iz budžeta nismo dobili, već smo iz vanrednog programa dobili 300.000 dinara, a već smo bili u ligi. Ove, godine smo dobili sredstva od 800.00o dinara, dok su neki klubovi koji su u istom rangu takmičenja kao i mi dobili 3 miliona dinar. Nedavno je doneta odluka na nivou Grada da nam se dodele određena sredstva, tako da ćemo nekako isplivati i nadam se da ćemo kraj godine dočekati sa izmirenim dugovanjima”, pojašnjava fnansijski sistuaciju u klubu predsednik ŽRK Metalac Novka Savić.

“Kada imaju utakmice na strani, verujte mi da devojke ne ručaju u restoranima, nego nose sendviče sa sobom… Nažalost, takve okolnosti stvorile su jedan prijateljski i perspektivan tim, koji je za kratko vreme dospeo u vrh tabele”, pojšanjava Novka Savić i ističe da je uprava kluba emotivno jaka i puna entuzijazma.

Mlađe generacije trenira Ljiljana Novokmet, koja trenutno ukroz Školu rukometa radi sa tridesetak deojčica rođenih u periodu od 2008. do 2002. godine. Kako liga za ove generacije ne postoji, male rukometašice odmeravaju snae kroz turnire koji se otprilike organizuju jednom mesečno. Ljiljana Novokmet kaže su devojčice rođene 2000. godine prošle godine u junu mesecu bile 12. na Državnom prvenstvu, što smatra uspehom jer je većina tih devojčica trenirala tek dva meseca.Tri devojčice – Anja Vilotić, Željana Milinkvić i Dunja Despotović bile su pozvane na kamp reprezntacije Srbije i učestvovale na međunarodnom turniru, što govori da Valjevo ima rukometnih talenata.

Ljiljana Novokmet sa podmlatkom ŽRK Metalac

“Problem su nam termini za treninge. Devojčice idu po smenama u školu i ne možemo tako lako sve da ih okupimo u terminima kojih je sve manje u Hali sportova. Rešenje nam je da imamo treninge u večernjim terminima u školskim salama. Prva osnovna škola i Poljoprivredna imaju sale koje zadovoljavaju potrebe rukometa. Pisali smo i podneli zahteve direktorima tih škola, ali do sada nismo dobili od njih nikakav odgovor”, kaže trener mlađih kategorija Ljiljana Novokmet i napominje da dosta devojčica, koje pohađaju te dve škole, upravo trenira rukomet u ŽRK Metalac.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.