Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja

Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, Dom zdravlja Valjevo obeležio je Međunarodni dan sestrinstva.

1. Nagradjeni sa glavnim sestrama i upravom

Priznanja su dobili: Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Odeljenje opšte medicine – Gordana Simić i Zorica Petrović, Odeljenje medicine rada – Olga Nikolić; Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Školski dispanzer – Jelena Ilić, Dečji dispanzer – Ana Živković; Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu – Ljubinka Simanić; Služba za hitnu medicinsku pomoć – Jelisaveta Puzović; Služba za zdravstvenu zaštitu žena – Zorica Ranković; Služba polivalentne patronaže – Slavica Petrović i Slavica Filipović; Služba za kućno lečenje i negu – Đorđe Đokić.

Dan sestrinstva 2 dr Pantelic

Direktor Zdravstvenog centra Valjevo dr Vladimir Pantelić je istakao značaj medicinskih sestara u svim zdravstvenim ustanovama. „Prvi kontakt naši pacijenti ostvare sa medicinskim sestrama, a zatim su stalno njima: u ordinacijama, pri dijagnostici, u bolesničkim sobama i sprovođenju terapije. Ništa nema svetlije i lepše na ovom svetu nego pomoći bližnjem svom. A bližnji je i onaj koji traži pomoć, a mi imamo privilegiju da pomognemo bolesnom čoveku. Veliko vam hvala na svemu!“

Dan sestrinstva 3 dr Jasmina Jevtic

Sestrinstvo Doma zdravlja pozdravila je i pomoćnik direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu Zdravstvenog centra dr Jasmina Jevtić: „Veoma je je važna uloga medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu. Čestitajući vam Dan sestrinstva, želim vam da istrajete, da budete i dalje posvećeni u radu, kao i da nastavite sa stalnim unapređenjem stručnih znanja i veština.“

Dan sestrinstva 4 glavna sestra DZ

Glavna sestra Doma zdravlja Gorica Vujović rekla je da sestre rade u različitim službama i na različitim poslovima, ali je naglasila šta ih vezuje: „Biti medicinska sestra je poziv koji budi ono najlepše u ljudskom biću – ljubav, empatiju i humanost. Medicinska sestra mora biti snažna ličnost, sposobna da razume i da se nosi sa ljudskom patnjom. Kao neizostavni deo zdravstvenog sistema provode sate i sate na radnom mestu bez predaha. svakodnevno radeći na unapređenju zdravlja, sprečavanju bolesti, lečenju i rehabilitaciji pacijenata. Posao sestre zahteva i kontinuiranu medicinsku edukaciju, sticanje novih znanja i veština. Neophodna je i dobra komunikacija između pacijenta i sestre, jer i od toga zavisi kvalitet pružene zdravstvene usluge.“

Dan sestrinstva 6

Prigodan program pripremili su učenici Medicinske škole Valjevo: hor pod rukovodstvom profesora muzičke kulture Anom Gajić i recitatori Marija Živanović i Sofija Kačarević, uz mentorstvo profesora srpskog jezika i književnosti Mire Pavlović.

Dan sestrinstva 7

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply