Svečano obeležen Dan sestrinstva u valjevskom Domu zdravlja

Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima, koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, u Domu zdravlja Valjevo tradicionalno je obeležen Međunarodni dan sestrinstva. U celom svetu se ovaj praznik obeležava 12. maja, u znak sećanja na Engleskinju Florens Najtingejl, začetnicu modernog sestrinstva. Gostima i kolektivu obratili su se direktor valjevskog Doma Zdravlja dr Branka Antić i glavna sestra Gordana Simić.

Obeležen Dan sestrinstva u valjevskom Domu zdravlja – Najboljim medicinskim sestrama i tehničarima uručene nagrade

Direktor Doma zdravlja Valjevo Branka Antić istakla je da funkcionisanje timova lekar-sestra predstavlja važnu kariku zdravstvenog sistema, a da su su medicinske sestre i tehničari njegov značajan i nezamenljiv deo. Zahvalila se osnivaču, lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom dr Slobodanom Gvozdenovićem, na velikim ulaganjima u Dom zdravlja Valjevo.

Dr Branka Antić, direktor Doma zdravlja Valjevo

Glavna sestra Gordana Simić rekla je da svečanost povodom Dana sestrinstva upućuje medicinske sestre na zajedništvo i solidarnost, ali i podseća na važnost i humanost njihovog poziva.

“Naša profesija je teška i zahtevna, stresna i odgovorna i ona u kontinuitetu zahteva unapređenje znanja i veština, kao i dobru komunikaciju. Od rada sestara u velikoj meri zavisi i uspeh u lečenju pacijenata, pa sestre moraju redovno da prate razvoj medicinske nauke i svakodnevno unapređuju svoj rad. Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život, osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Vi predstavljate onaj tihi, a opet vidljivi deo zdravstvenog sistema i definitivno ste sinonim za humanost, požrtvovanost i nesebičnost. Činite kadrovsku većinu i pokretačku snagu svake zdravstvene ustanove. Zato ostanite ljubazne, nasmejane, profesionalne i pozitivne”, poručila je glavna sestra Gordana Simić svojim kolegama i koleginicama.

Gordana Simić, glavna sestra Doam zdravlja Valjevo

Na predlog glavnih sestara službi, ove godine su povodom Dana sestrinstva nagrađeni su: iz Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih – Branka Madžarević (Opšta medicina) i Gorica Vujović (Medicina rada); iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece – Vesna Ostojić (Dečji dispanzer) i Snžana Grbić (Školski dispanzer); iz Službe za hitnu medicinsku pomoć nagrađena je Snežana Živanović; iz Službe za kućno lečenje i negu – Nataša Aleksić;iz Službe polivalentne patronaže – Darko Lazarević; iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena – Petrija Mićić i iz Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu – Divna Todorić. Specijalno priznanje dodeljeno je Slavici Filipović (Edukativni centar i Služba polivalentne patronaže), za razvoj sestrinske prakse i doprinos edukaciji zdravstvenih radnika.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Etno sekcija Muzičke škole “Živorad Grbić”, omladinski ansambl KUD “Đerdan”, recitatori Valjevske gimnazije, učenice Medicinske škole i studentkinja odseka Sestrinstvo Fakulteta za zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Valjevo-

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.