Svečano obeležena Slava medicinara u Opštoj bolnici Valjevo

Opšta bolnica Valjevo, Podružnica Srpskog lekarskog društva i Služba pneumoftiziologije OB Valjevo, kao domaćini, ove godine svečano su obeležili Slavu Sveti lekari i besrebrenici Kozma i Damjan, u četvrtak 14, novembra 2019. godine. Iz godine u godinu se službe domaćini se smenjuju i imaju priliku da predstave svoje odeljenje i na ovaj način. Sledeće godine domaćin slave biće Odsek onkologije sa palijativnom negom, jer su oni preuzeli deo slavskog kolača i na taj način simbolično nastavili obeležavanje slave i zaštitnika medicinara vrača Kozme i Damjana u Opštoj bolnici Valjevo. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi svetih Kozme i Damjana koja se nalazi u krugu valjevske bolnice služio je njegovo preosveštenstvo Episkop Valјevski gospodin Milutin.

Valjevska bolnica

Opšta bolnica Valјevo sa blizu 1300 zaposlenih, jeste najveća zdravstvena ustanova koja pruža medicinske usluge za skoro 200 hilјada žitelјa Kolubarskog okruga. Ogromna ćelija zdravstvenog sistema kakva je Opšta bolnica Valјevo, osim stručnog kadra, savrmene opreme, brojnih novih medicinskih metoda koje su prevazišle sekundarni nivo zdravstvene zaštite, na raspolaganju je svakodnevno pacijetima, bez pauza za vikende i praznike. Mnogo rada svakog pojedinca stoji iza funkcionisanja moderne bolnice, a sve za zdravije sutra svih lјudi koji se leče kod specijalista Opšte bolnice Valјevo. U ime domaćina ove svečane akademije i Opšte bolnice Valјevo direktor dr Zoran Đurić je podsetio da su za funkcionisanje jedne ustanove najvažniji ljudi.

U valjevskoj bolnica je yaposleno 220 lekara. Ovde imamo doktore nauka, magistre nauka, subspecijaliste, specijaliste, ali i doktore medicine koji su budućnost ove ustanove. U protekle tri godine za stalno smo primili 32 nova lekara, a odobrili 33 specijalizacije i 12 supspecijalizacija. Smatramo da naša ustanova počiva na ljudima i da tako treba da ostane i u budućnosti – rekao je dr Zoran Đurić, direktor OB Valjevo.

Valjevska bolnica

Podružnica Srpskog lekarskog društva Valjevo, kojom sada predsedava dr Aleksandra Milutinović ima dugu tradiciju i brojne profesionalne zadatke od kojih je svakako najveće organizovanje Zavičajnih dana. Lekari i medicinsko osoblјe naše bolnice godinama neguju dobre odnose sa svim lekarima sa ovog podneblјa i Zavičajni dani koji nas očekuju u sledećoj godini prilika su da se čuje reč struke, a ta manifestacija biće u sklopu obeležavanja 150 godina Valjevske gimnazije.

Ovogodišnji domaćin domaćin hramovne Slave i Slave srpskog Lekarskog društva je Odelјenje pneumoftiziologije na čelu sa načelnicom dr Dragicom Mirković koja je ispred svoje službe predstavila rad valjevske pneumoftiziologije.

Na ovaj svečni dan svih lekara Valjevske bolnice, u čast svetitelja, besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana,slavski kolač i žito ove godine prinose lekari Pneumoftiziološke službe, koja ima dugu tradiciju. S obzirom da je nekada tuberkuloza bila bolest koja je odnosila mnoge živote, čak i čitave porodice, ukazala se potreba za osnivanjem atituberkuloznih dispanzera. Prvi dispanzer za plućne bolesti i tuberkulozu počeo je sa radom u današnjoj zgradi arhiva grada Valjeva, a osnivač i prvi lekar je bio dr Sava Ljubisavljević, koji kao specijalista dolazi u Valjevo 1946. godine, a potom 1953. odlazi u Institut za plućne bolesti i TBC,gde postaje univerzitetski profesor. Izgradnja novog dispanzera sa odeljenjem počinje 1956. godine, koje je tada brojalo 82 postelje. Prema nekim spisima i sećanju starijih lekara do ranih 60ih godina ovde su radili Dr Milan Maršićanin i Dr Jovan Šećerov. 1953. godine u službudolazi dr Zora Radovanović, koju i danas pamte mnogi Valjevci. 60ih godina u službu dolaze dr Radojko Kostić, dr Mihailo Tetiković, dr Sava Guberinić, drSiniša Kalinović, dr Nikola Zdravković, dugogodišnji načelnik službe i dr Radovan Ćirić.. Nekoliko godina u službi su radili dr Jevrem Marković idrZagorkaNenadić, kojisu se kasnije bavili drugim specijalnostima – podsetila je na istorijat pneumoftiziologije dr Mirković.

Valjevska bolnica

Sve do 1968. godine odeljenje Pneumoftiziologije je bilo namenjeno prvenstveno lečenju tuberkuloze. Do tada je u službi postojao jedan četvoroventilni rentgen aparat sa tomografom. Pronalazak BCG vakcine, antituberkuloznih lekova i dobro razvijena mreža dispanzera uticali su da se broj obolelih od TB vremenom smanjuje. Promene stila života, upražnjavanje loših navika prvenstveno pušenja, promene u životnoj sredini, doprinose da se plućna patologija značajno menja: sve je veći broj obolelih od opstruktivnih bolesti, alergijskih bolesti, teških respiratornih infekcija, bolesti plućnog vaskularnog korita, a poseban problem u novije vreme predstavljaju maligne bolesti. Sve ovo je zahtevalo uvodjenje novih dijagnostičkh i terapijskih procedura i dodatnu edukaciju lekara.Prva spirometrija kao metoda funkcionalne dijagnostike pluća uvodi se 1968. godine. Krajem 70ih i početkom 80ih godina prošlog veka u službu se prima 5 lekara, te se tako služba kadrovski širi i unapredjuje njen rad. Tada su zaposlene: dr Slavica Raković,dugogodišnji načelnik ove službe, sada penzioner, Dr Živana Vitorović,prvi subspecijalista pulomolog, sada takodje penzioner, dr Danica Božić, koja kasnije odlazi u Institut za plućne bolesti u Beogradu, drSpomenkaČučak, kojatakodjeodlazi u Beograd i dr Radovinka Živković, sada penzioner. Ubrzo zatim u službu dolaze dr Dragica Mirković, trenutno načelnik službe, dr Svetlana Mitrović, sada subspecijalista pulmolog, zatim dr Andjelka Barzetović i dr Tatjana Kalinović, koja je nažalost tragično izgubila život. Sada na odeljenju radi još 5 lekara specijalista : dr Dejan Sofronić, dr Biljana Mucić, dr Djordje Jovanović, dr Dragica Divnić i dr Marijana Stojaković. Na specijalizaciju su :drMilijanaRužičić, dr Svetlana Stevanović i dr Milica Lukić, a lekar sekundarac je dr Sladjana Milanović.

Danas u službi raspolažemo sa dva moderna spirometra i telesnom pletizmografijom , koja nam pruža znatno više parametera disajne funkcije. Bronhoskopija se uvodi 2004. godineičetvorolekaraspecijalista je osposobljeno za izvodjenje ove složene dijagnostičke procedure. Preseljenjem u novu zgradu 2007. godine, koja je i gradjevinski u sklopu opšte bolnice, dostupnije su nam i druge dijagnostičke metode prventveno skener, tako da se najveći broj obolelih od plućnih bolesti u potpunosti zbrinjava u našoj ustanovi. U pneumoftiziološkoj službi sada radi 12 lekara I 35 medicinskih sestara, od toga 4 sa visokom medicinskom školom. Odeljenje broji 55 postelja i popunjenost posteljnog fonda je vrlo visoka, čak u zimskim mesecima zbog teških respiratornih infekcija i plućnih komplikacija gripa potrebni su i dodatni kreveti . Na I spratu se nalazi poluintenzivna nega i dve postelje intenzivne nege II nivoa. Poslednjih godina ovde se sa uspehom sprovodi i nova terapijska procedura neinvazivna ventilacija kod respiratorne insuficijencije uzrokovane egzacerbacijama HOBP, hipoventilacionim sindromom gojaznih osoba i deformitetima grudnog koša. Na II spratu se nalazi opšta pulmologija i Odsek Ftiziologije. Na oba nivoa sprovodi se kontrolisana oksigenoterapija. U prizemlju zgrade se nalaze specijalističke ambulante, cabinet za funkcionalnu dijagnostiku pluća, cabinet za bronhoskopiju i dnevna bolnica sa 6 postelja – provela je goste kroz odeljenje kojim rukovodi načelnica dr Mirković.

Lekari ove službe redovno posećuju sve stručne skupove iz oblasti pulmologije, a i sami su organizatori pneumoftiziološke sekcije ,sada već tradicionalno svake druge godine. Do sada je organizovano 9 skupova, a deseti Simpozijum je planiran za april 2020. na Divčibarama.

Valjevska bolnica

U ime njegovog preosveštenstva Episkopa Valјevskog gospodina Milutina nadahnuto se obratio Srećko Živanović bolnički sveštenik.

U svetom troparu se govori Sveti čudotvorci i besrebrenici Kozmo i Damjane, podseti me nemoći naše, na dar ste dobili, na dar i dajite. Ove reči u kojoj se upisuje njihov život vidimo čitav način života i da naš život sagledavamo kao dar od Boga. Upravo su oni Kozma i Damjan učinili jednu sintezu između medicine, lekarstva i duhovnosti odnosno vere u Boga. Već 1700 godina se nastavlja veza između pomoći lekara koji pružaju bolesnima, ali isto tako je neophodna i pomoć, duhovna pomoć od Gospoda – rekao je sveštenik Živković, navodeći i podatak da je veći procenat izlečenih među ljudima koji su bili i verujući. Crkva koja je sagrađena u krugu valjevske bolnice, a zahvaljujući blagoslovu Episkopa Valјevskog gospodina Milutina, služi da da podršku bolesnima, lekarima i medicinskom osoblju da u njihovom podvigu i trpljenju uvek idu putem svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

Hor Emanuil kojim rukovodi Vanja Urošević, uveo nas je plemenitim notama u našu svečanost, a u daljem muzičkom programu predstavljena je grupu Nektarija koju čine supružnici Nikola i Dajana Petrović. Za samo finale naše svečane akademije jedna tradicionalna melodija je razgalila prisutne, posebnim izvođenjem na violini naše lekarke, neonatologa, dr Svetlane Marković. Violinu dr Marković pratili su i Anastasija Marinković, Nikola Savić i Milan Golubović.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.