Svečano otvaranje Biblioteke “Radovan Beli Marković” u novom prostoru

U četvrtak 11. aprila od 12 časova svečano će biti obeleženo preseljenje Biblioteke „Radovan Beli Marković“ u novi prostor, odnosno u konake Radića i Brene Mihajlović, koje je Opština Lajkovac ranije opredelila za potrebe ove ustanove kulture.

Konaci 1

Ovom prilikom biće otvoreno i Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena književniku Radovanu Belom Markoviću i Legat Radovana i Emilije Marković, koji su smešteni u Radića konaku. U podrumu zgrade je prostor namenjen za književne večeri i kamerne programe.

U konaku Brene Mihajlović je radni prostor i bibliotečki fond sa pozajmnim odeljenjem za odrasle i decu.

Konaci 6

Gostima na otvaranju obratiće se predstavnici Opštine Lajkovac, Biblioteke „Radovan Beli Marković“ i Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva.

U programu će učestvovati profesori i učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, kao i učenica OŠ „Mile Dubljević“ – Izdvojeno odeljenje Bogovađa, pobednik Opštinske smotre recitatora.

Konaci 11

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa, odnosno izgrađene su njihove replike.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.