Svečano postavljanje spomen table posvećene majorima Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu: “Prekid višedecenijskog ćutanja”

Valjevski pokret otpora (VPO) pozvao je građane Valjeva da u petak, 7. juna 2024. godine, u 12 časova, na prakingu iza Privrednog suda prisustvuju svečanom postavljanju spomen table posvećene majorima Vojske Kraljevine Jugoslavije Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu. Spomen tablu svečano će otkriti arhitekta i heraldičar Dragomir Acović, član Krunskog veća i bivši predsednik Krunskog saveta. Kako je navedeno u pozivu, sa ovom aktivnošću Valjevski pokret otpora, kao “gradska vlada u senci”, započinje sa nizom sličnih aktivnosti, u nameri da ukaže na put kojim naš grad treba da ide u svom daljem slobodnom razvoju, gradeći budućnost uz poštovanje prošlosti.

VPO“Na mestu gde će memorijalno obeležje biti postavljeno nalazio se stari valjevski zatvor u kom su majori Mišić i Fregl proveli svoje poslednje dane, po zarobljavanju od strane Nemaca u akciji usmerenoj ka Ravnoj gori, protiv pokreta pukovnika Dragoljuba Mihailovića. Verovatno je da su tu, u dvorištu zatvora bili streljani 18. decembra 1941. godine, da bi potom bili sahranjeni, bez obeležja, na nepoznatoj lokaciji. Postavljanjem ploče sećanja Valjevski pokret otpora prekida višedecenijsko ćutanje o ovom događaju i obeležava okvirno mesto na kome u doglednoj budućnosti mora da se nađe znatno monumentalnije obeležje”, ističu iz VPO.

Valjevski pokret otpora zalaže se da se u našem gradu “konačno prekine sa praksom selektivnog sećanja na žrtve terora”.

“Podsećamo vas da je od izrade primerenog spomen-obeležja Valjevcima stradalim u revolucionarnom teroru posle septembra 1944. godine aktuelna vlast napravila veliku farsu, ne samo blokirajući već i degradirajući sve ideje i inicijative. Dok građanima direktno ne ukažemo na sve što je tim povodom rađeno i nije rađeno, na štetu pijeteta prema žrtvama, građanska dužnost nam nalaže da na adekvatan način, onako kako je to u našoj trenutnoj moći, učinimo konkretne korake ka sećanju na dve prethodne, ranije ciljano skrivane i zanemarivane žrtve”, navode iz VPO.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply