Sveti Nikolaj čuva zavičaj

U Leliću, kod Valjeva, rodnom selu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, u ove dane, kao i tokom čitave godine, svečano je i lepo na svakom koraku. Iz manastira u središtu sela, gde su mošti Svetog Nikolaja (Srpskog), liturgija se seli u svaki dom, miris tamjana, bosiljka, svežeg ili prosušenog, širi se na sve strane.

Mnogobrojne šume, livade, njive, voćnjaci i povrtnjaci čine ovdašnji ambijent gotovo rajskim. Ljudi su vredni kao pčelice, pa ih u radne dane možete videti samo na putu, kako idu do njiva, ali su za to, obavezno, nedeljom na bogosluženju u svom manastiru. Monaštvo predvođeno arhimandritom Avakumom i njegovom desnom rukom, ocem Georgijem, lepom rečju, ljubaznošću, toplinom i razumevanjem meštanima i mnogobrojnim gostima iz zemlje i inostranstva čini boravak u svetinji nezaboravnim.

– Svaki put je ovde lepo i prijatno, na neki drugi poseban način, kako to samo ovdašnji monasi znaju, kaže Lozničanin Dušan Vukotić, diplomirani građevinski inženjer.

Valjevo

U manastir pristižu i monahinje, neke iz inostranstva.

– Obožavamo vladiku Nikolaja i njegovo delo, koji je veliki duhovnik, filozof, čovekoljubac, svetac po rođenju – rekle su nam neke od monahinja iz susedne Rumunije. – Nije ni čudo što je vladika Nikolaj stasao u takvu duhovnu gromadu, imajući u vidu gde je rođen.

A u Leliću je rođen sinovac vladike Nikolaja, višegodišnji episkop šabačko-valjevski Jovan (Velimirović), na čije je mesto, posle njegove smrti, pre skoro tri decenije, došao vladika Lavrentije. Meštani Lelića, i kad nisu bili upućeni u crkvenu jerarhiju, znali su na svoj način da se raduju napredovanju svojih čeda.

Valjevo

Ljubomir Ranković sa protom Ljubom Adžićem u vinogradu (foto: V. Mitrić)

– Sad je naš Jova (vladika Jovan Velimirović) Nikolaj u Šapcu – govorili su ovdašnji meštani kada je za episkopa šabačko-valjevskog, svojevremeno, ustoličen vladika Jovan (Velimirović).

Sa urednim i lepim dvorištima, obrađenim svakim delićem zemlje, uz lepe kuće i pomoćna zdanja, stara ili nova svejedno, Lelić je ne samo selo koje je izuzetno lepo, već i ono iz kog, ma gde bili, možete da vidite u daljini lepote “za bogove”, nepregledna brda, šume i poljane. Nije ni čudo što je jedno od brda, gde se nalazi crkva, koju su podigli pripadnici JKVO, zove Kraljevo brdo. I druga deluju, u najmanju ruku, kraljevski.

– Čudio sam se zašto su naši stari, doseljavajući se iz Hercegovine, izabrali kraj gde je teško naći vodu i na dubini od 260 metara, nastavljajući da muče muku iz starog kraja – priča nam meštanin Ljuba Ranković, jedan od onih koji je spreman o selu da pripoveda satima bez pauze, svečano, lepo, zanimljivo i posvećeno.

Valjevo

– Kad sam podigao vinograd, koji rađa godinama sjajno grožđe hamburg, slađe od šećera, video sam da su naši preci došli u ovaj kraj donoseći lozu i koze, a ni jednom ni drugom ne treba voda. Tokom ovogodišnje suše, sve je bilo “skuvano” okolo, a grožđu to nije smetalo, pošto pušta svoje žile i do 185 metara duboko u zemlju.

Ranković kaže da je Lelić takvo selo kao da ga je “sami Bog podizao, ostavljajući ljudima da otkrivaju njegove blagodeti u prirodi, ali i gorostase poput vladike Nikolaja, njegovog sinovca Jovana i drugih koji su zadužili i zavičaj i rod”.

U Leliću često boravi i nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije, koji odavno nije na tronu, ali meštani, većinom, na njega gledaju, kako saznajemo, i danas, isto kao kad je nosio mitru, panagiju i žezlo.

Valjevo

IGUMAN AVAKUM

– IGUMAN Avakum bio je dugo u manastiru Tronoša, kod Loznice, gde je bio veoma poštovan i omiljen, a kad je ta svetinja, posle skoro sedam vekova, “prevedena” iz muške u žensku, premešten je, sa monahom Georgijem, u Lelić. Od tada Lelić doživljava neku vrstu vaskrsa u kojoj uživamo kad god dođemo u ovu svetinju, okruženu prirodnim lepotama i krasotama – navodi Dušan Vukotić.

U POSETI 200 MONAHINjA

EKIPA “Novosti” zatekla je u manastiru Lelić posetu oko 200 monahinja iz manastira Nera iz susedne Rumunije. Uživale su što su imale čast da celivaju mošti Svetog vladike Nikolaja i da razgledaju ovu svetinju, čija i okolina “odiše” nečim svetim i lepim.

V. Mitrić – B. Puzović (Izvor: Večernje novosti, www.novosti.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.