Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Znamo da je dijabetes najčešća nezarazna bolest u svetskoj populaciji. Najnoviji podaci govore da je u Srbiji trenutno od dijabetesa obolelo 700 hiljada ljudi, a od toga 90% boluje od dijabetesa tip 2, a ostalih 10% od šećerne bolesti po tipu 1. Šef Odseka endokrinologije dr Katarina Odanović je i ove godine dala preporuke i iznela podatke o dijabetesu za naš grad i pacijente koji se leče u Opštoj bolnici Valjevo.

Valjevo

Ono što predstavlja poseban problem u oba tipa bolesti jesu komplikacije i zbog toga sve ono što mi kao lekari radimo u borbi protiv ove bolesti odnosi se na prevenciju. Prema podacima našeg Zavoda za javno zdravlje u 2016. registrovano je 67 novoobolelih pacijenata, a do kraja septembra ove godine registrovano je 57 pacijenata. Ono što posebo može da obraduje naše pacijente jesu novine u lečenju. RFZO je u januaru dozvolio besplatnih test tračica za sve pacijente koji boluju od dijabetesa i na insulinskoj su terapiji. Do sada su pacijenti sami kupovali trake i bilo je dosta problema u vođenju dnevnika kontrole. U svakodnevnom ambulantnom radu naglašavamo pacijentima važnost samokontrole i vođenja dnevnika. Sobzirom da im je sada omogućeno besplatno uzimanje tračica očekujem da će pacijenti dolaziti na kontrole sa urađenim dnevnim profilima glikemije. Dužnost lekara da za svakog pacijenta odabere najbolju terapiju i princip individualizacije za svakog pacijenta je ono što nam preporučuje svetska zdravstvena organizacija – navela je je dr Odanović, naglašavajući značaj edukacije pacijenata i njihovo aktivno učešće u lečenju, da kod kuće poslušaju savete lekara oko terapije, da se pridržavaju dijetetskog režima ishrane i da vode dnevnike glikemije.

Valjevo

Drugi pozitivan pomak jeste i to da svi insulini koji se koriste u svetu se nalaze i na našoj listi, a samim tim i u našoj bolnici. Znači pacijenti potpuno besplatno dobijaju najsavremeniju insulinsku terapiju. Ono što će još obradovati naše pacijente jeste pojava dva nova leka iz različitih grupa za lečenje tipa 2 dijabetesa i njihova primena može da odloži uvođenje insulinske terapije. Ti lekovi za sada nisu na listi i nadamo se da će od januara kada budu na listi imati još bolju terapiju. Ono što još uvek zabrinjava jeste podatak da se pacijenti ne pridržavaju terapija i preporuka,a  samim tim sebe uvode u komplikacije. Tu je edukacija ključna i objašnjenje pacijentu o njegovoj ulozi u lečenju – rekla je dr Odanović.

U toku je formiranje Nacionalnog referentnog centra za dijabetes koji će omogućiti formiranje baze podataka obolelih, ali i jednostavnije lečenje.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.