Svetski dan davalaca krvi obeležen u Valjevu

Svakog 14. juna se širom sveta održavaju aktivnosti s ciljem izražavanja zahvalnosti ljudima koji daju krv i tako pomažu drugima. Inače, 14. jun je izabran za Svetski dan davalaca krvi, u znak sećanja na Karla Landeštajnera, austrijskog biologa i lekara koji je otkrio AB0 krvno grupni sistem, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Svetski dan davalaca krvi, 14.jun, u Valjevu je obeležen dodelom priznanja višestrukim davaocima krvi. U sali Gradskog veća dobrovoljne davaoce krvi, koji su krv dali više od 50, 75 i 100 puta, primio je zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković i sekretar Crvenog krsta Valjevo Miroslav Đukić.

Valjevo

U ime grada Valjeva prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković, koji je istakao da je ovo jedan od lepših trenutaka kada na jednom mestu ima toliko humanih ljudi koji daju krv.

„Svake godine 14. juna zemlje u svetu obeležavaju Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Suvišno je govoriti o značaju krvi i davalaštva, kao nacionalnom resursu svake države koji nije moguće kupiti. Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih derivata spasavaju se milioni života svake godine. Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u spasavanju života majki i beba ali i u nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor. Ipak u mnogim zemljama, potrebe prevazilaze rezerve krvi, a rezerve krvi se mogu obezbediti jedino redovnim davanjem krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi. Uvažavajući ono što vi činite zajedno sa zdravstvenim institucijama i celokupnom društvenom zajednicom u spasavanju i produžavanju života istovremeno to je i uspeh Instituta za transfuziju, jer se na ovaj način najteži bolesnici dobili dragocenu tečnost u cilju produženja svog života.

Mislim da od danas grad Valjevo sa pravom može nositi epitet „Grad humanih ljudi“, istakao je u svom obraćanju zamenik Živković. Na kraju je gostima – davaocima poželeo dobro zdravlje i ličnu sreću.

Valjevo

„Poštovani prijatelji znamo da je 14. jun dan krvi i ovo je jedan lep datum u kalendaru zdravlja kome mi u Crvenom krstu Srbije i u Crvenom krstu Valjevo posvećujemo značajnu pažnju. Takođe trudimo se da posvetimo dovoljno pažnje ljudima koji godinama odvajaju svoje vreme i deo svoga tela u vidu krvi i da bi pomogli onima kojima krv život znači. U ime Crvenog krsta Valjevo, zahvaljujem se svima vama što ne samo dajete krv, već i pomažete nama koji se trudimo da promovišemo i organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi. Bez vas i vaše dobre volje i želje za pomoći drugima mi ne bismo mogli da budemo uspešni i da se pohvalimo da smo među prvim gradovima u Srbiji po broju davaoca krvi“, zaključio je Đukić.

Valjevo

Danas su podeljena zaslužena priznanja Crvenog krsta Srbije dobrovoljnim davaocima krvi, koji su krv dali više od 50, 75 i 100 puta.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.