Tadija Aćimović – Mlada nada naše košarke

Upoznajte dvanaestogodišnjeg Tadiju Aćimovića, jednog od najtalentovanijih mlađih košarkaša ne samo Valjeva, već Srbije i Balkana! Potvrde za ovakvu smelu konstataciju stižu i od rukovodstva najznačajnijih košarkaških kampova u Srbiji, kao što su kampovi naših proslavljenih košarkaša i reprezentativaca Miloša Teodosića i Bogdana Bogdanovića.

Tadija sa Bogdanom Bogdanovićem

Posle prošlogodišnjeg učešća na Kampu Teo4 na Srebrnom jezeru, kada je proglašen za MVP-ja pete smene kampa, braća Teodosić delegirala su mladog Tadiju za kamp Bogdana Bogdanovića, koji je nedavno održan na Kalemegdanu u Beogradu. Na kamp je bilo pozvano samo 40 dečaka i 10 devojčica (2002-2005) iz zemalja stare SFRJ, a Tadija je bio jedini iz Srbije koji je pozvan iz svoje generacije (2005). Pored toga, bio je i najmlađi učesnik Kampa Bogdana Bogdanovića, za šta je nagrađen peharom.

To što je bio najmlađi, a i najniži, nije ga omelo da bude drugi u takmičenju u šutu  (“zicer”, slobodno bacanje i “trojka” na smenu, za 1 minut) od svih učesnika kampa. Izgubio je za dlaku u finalu, od 3 godine starijeg rivala.

“Da se prošle godine nisam dokazao na Kampu Teo4, verovatno ne bih ni bio pozvan na Bogdanovićev kamp, gde sam dosta toga novog naučio. Prvi dan nam je bio rezervisan samo za treninge, pokazivali su nam neke nove vežbe, a drugog dana su bila takmičenja”, kaže Tadija, kome su košarkaški idoli Miloš Teodosić i Kajri Irving.

Tadijin otac Čedomir Aćimović kaže da je po završetku Bogdanovićevog kampa razgovarao sa direktorom kampa Miškom Radovićem, koji ima samo reči hvale za Tadiju.

“Gospodin Miško Radović je pohvalio ponašanje i vaspitanje mog sina i potvrdio da je Tadija neosporno talentovan za košarku, da ima veliki potencijal i da mu se dopada kako razmišlja dok igra. Razmenili smo telefone, kontakt je ostvaren. Treba da se vidimo ponovo uskoro, pa polako, videćemo šta će biti”, ističe stariji Aćimović.

Miško Radović i Tadija Aćimović

“Škola je najbitnija i ona mora da se završi. Naravno, osim škole, važna je i košarka. Tadija se trudi, predan je sto posto treninzima, ali isto tako zna da od njega zavisi i da je potrebno mnogo tuda, rada i odricanja da bi ta priča bila kompletna i na kraju uspešna. Mnogo kockica treba da se složi u celoj priči kako stalentovana deca postaju vrhunski i uspešni sportisti. Ja uvek govorim svom mlađem sinu Tadiji da je njegovo da uči školi i da trenira, a da o svemu ostalom treba da brinu isključivo roditelji”, iskren je Čedomir Aćimović.

Otac Čedomir sa mlađim sinom Tadijom

Tadija Aćimović učenik je OŠ “Nada Purić” i završio je peti razred. Odličan je đak sa svim peticama. Rođen je 05.05.2005. tako da u potpunosti opravdava epitet “surovog” petičara. Imajući u vidu da su već ostvareni kontakti sa nekoliko većih klubova, Tadija ipak kaže da dok ne završi osmi razred neće razmišljati o odlasku iz Valjeva. Posle male mature voleo bi da nastavi da trenira za “Mega Leks” ili “Crvenu Zvezvdu”, za koju inače navija.

Tadija Aćimović je jako zrelo dete za svoje godine, savestan je i odgovoran po pitanju svojih obaveza, i onih školskih i onih košarkaških. Trenira u KK Student u dve selekcije, sa  svojom generacijom i dečacima koji su 3 godine stariji. Sa pionirima, kojima je trener Branko Miliosavljević Levak, osvojio je ove godine treće mesto na prvenstvu Regiona Zapadna Srbija u konkurenciji 29 ekipa. Takođe je tokom ove godine išao na tzv. regionalne treninge, potom bio delegiran od strane KSS i za savezne treninge, na koje jednom mesečno u Beograd odlaze najtalentovanija deca Srbije.

Pioniri KK Student 014

Pre nego što je počeo da trenira košarku, talentovani Tadija trenirao je karate, koji mu je, kako kaže, baš pomogao u koordinaciji pokreta.

“Posle dve godine treniranja, karate mi je dosadio, pa sam pod uticajem starijeg brata Gavrila (16) počeo da treniram košarku 2014. godine. Od tada sam u “Studentu”, za koji trenira i moj brat. Prvi trener mi je bio Uroš Živković, koji me je posle petog treninga prebacio da treniram sa starijim grupama”, naglašava Tadija.

Braća Gavrilo i Tadija Aćimović

Tadija Aćimović se polako sprema za Kamp Teo 4 na Srebrnom jezeru, na koji odlazi 9. jula. Krajem jula meseca ćemo ga gledati i na Basket ligi. On se iskreno nada da će ove godine organizatori Basket lige dozvoliti i mlađim košarkašima da se takmiče u šutiranju trojki.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.