Tajnoviti svet etarskih ulja

Postoje trenuci u životu kada shvatite da stvarima i živim bićima, pored vrednosti koje poseduju same po sebi, dodatnu vrednost ili značaj dajemo i mi sami. Takvo je bilo i veče u valjevskom prodajnom prostoru “Dom k’o grom” u kojem je predavanje o etarskim uljima našim sugrađanima održala Snežana Jović, farmaceut i fitoterapeut firme “Eterra” iz Novog Sada. Ova zanimljiva žena svoj poslovni put vezala je baš za etarska ulja. Bilo je očigledno da se nije pokajala i da je na dobrom putu, jer je o značaju etarskih ulja govorila nadahnuto, znalački, a i sama je odavala utisak zadovoljne i ostvarene žene.

Predavanje o etarskim uljima u prodajnom objektu “Dom k’o grom” u Valjevu

Lično o etarskim uljima znala sam vrlo malo i do tada nisam u tom smislu imala nikakva iskustva, pretpostavljam kao i većina ljudi koja je pratila ovo predavanje. Dok smo slušali izlaganje gospođe Jović bili smo u prilici da osetimo miris mnogih etarskih ulja iz  izložene palete, jer su bočice kružile iz ruke u ruku prisutnih. Bili smo zasuti raznolikim mirisima, koji su većinom dolazili sa istoka. I kao sve sa istoka, imali su veo tajnovitosti i mističnost i nadasve prijatnosti. Smenjivale su se bočice koje smo tiskali tik uz nos i duboko udisali mirise kako bismo ih što bolje osetili, a potom zagledali šta na tim bičicama piše – argan ulje, ulje od kedra protiv ateroskleroze, bergamot ulje, brami ulje za dobro pamćenje, cimetovo, ulje od crnog bibera, crnog kima, čajnog drveta, ulje od divljeg origana, eukaliptusa, ulje biljaka iz dalekih predela Australije. Tu su bila naravno i ulja od limuna, narandže pomešane sa cimetom, jasmina, lavande, ruže i mnoga druga.

S obzirom na to da je predavanje bilo upriličeno u prostoru gde možete nabaviti mnogo toga za opremanje vašeg doma nekako se samo po sebi nametnulo pitanje kakvu ulogu imaju etarska ulja u samom enterijeru i na koji način mogu obogatiti i učiniti lepšim naš boravak u prostoru. Saznali smo, između ostalog, zbog čega sobe za odmor treba obogatiti mirisom lavande, koja etarska ulja i zbog čega su poželjna u dnevnom prostoru, u poslovnim prostorijama, a sa kojim treba osvežiti kupatilo. Naravno, dobili smo saznanja i o tome kako koje ulje treba koristiti, koje treba samo sa nekoliko kapi natopiti na komadić vate, koje na daščicu drveta, kako ih koristiti u dozeru za osvežavanje vazduha, kako u isparivaču itd. Saznali smo i to da se od insekata, komaraca, moljaca i drugih napasti možemo bezbedno zaštititi upotrebom ulja od lavande i nima, uz to ulje nima je odlično za negu kože, kose i zuba, a lavanda, koja nosi i epitet majke etarskih ulja, prijatelj je nerava i kože.

Naravno, najšira primena etarskih ulja je u preventivi, jačanju imunog sistema organizma i lečenju mnogih bolesti, od kože, preko respiratornog i digestivnog sistema, srca i krvnih sudova, mišićnog i koštanog sistema, ženskog reproduktivnog i nervnog sistema, preventive i lečenja raznih infekcija i upala do prevencije i lečenja najtežih malignih oboljenja.

Meni se, recimo, najviše dopao miris neroli ulja i ulja ruže. Kada sam pročitala kakvo dejstvo imaju ova ulja, bilo mi je i logično što su mi ti mirisi „legli“. Neroli ulje dobija se od cvetova gorke pomorandže i spada u najdragocenija etarska ulja koja se primenjuju u aromaterapiji i delotvorno je kod uznemirenosti i nervne napetosti. Ružino ulje deluje na niz poremećaja, kao što su otežano disanje, emotivni disbalans, problemi sa srcem i cirkulacijom.

O načinu primene ovih ulja možete se informisati u katalogu proizvoda kuće “Eterra” koji se može dobiti u prodavnici “Dom k’o grom”, a postoji mogućnost i ličnog kontakta sa “Eterrinim” stručnjacima u Novom Sadu putem telefona ili email adrese.

“Tajna zdravog života nije u tome da znate šta treba činiti, već je u činjenju onoga što znamo”, poruka je Johana Volfganga Getea ispisana na naslovnici “Eterrinog” kataloga. Neka to bude i naša poruka na kraju ovog teksta.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.