Teško dišemo ovog leta, umorni smo i iznureni!

Nepovoljan geografski položaj Valjeva uslovljava loše provetravanje grada, tako da zimi imamo aerozagađenje preko dozvoljenih granica, a u kišnim periodima, kao što je ovo leto, imamo povišene vrednosti vlažnosti vazduha. Prema usvojenim svetskim standardima normalna vlažnost je ako se vrednosti kreću od 40 do 60%, a sve preko tretira se kao izuzetno vlažan vazduh. Vlažan vazduh u kombinaciji sa višim temperaturama, ili kako se u narodu kaže sparno vreme, nepovoljno utiče na naš organizam. O ovoj temi razgovarali smo sa dr Jelenom Gajić, iz Doma zdravlja u Valjevu.

Dr Jelena Gajić, lekar opšte prakse u DZ Valjevo

“Povišen pritisak, povišena temperatura, visoka vlažnost vazduha i vetar kojeg skoro da nema, vremenske su karakteristike od početka ovog leta u Valjevu. To su otprilike uslovi koje imate u saunama, ili kao da smo u nekom kotlu”, kaže za naš portal dr Jelena Gajić. Doktorka Gajić dalje navodi da ovakvi vremenski uslovi ne prijaju nikome, a pre svega ne hroničnim bolesnicima i starim osobama. Kada je ovakvo vreme, šta se dešava sa našim organizmom?

“Vlažan i težak vazduh ne možete da udahnete punim plućima, sa druge strane zatvaraju se pore na koži, vlaga ne dozvoljava da koža diše, ne oslobađa se toplota… organizam je na neki način blokiran i brani se znojem. Usled toplote šire se krvni sudovi i pada pritisak. Sve to zajedno utiče da se svi osećaju iznureno i umorno, pospano”, kaže dr Gajić i dodaje da ako ovakvi uslovi potraju duži period, kao što je to sada slučaj, hipofiza reaguje pojačanim lučenjem kortizola, hormona stresa, koji za sobom povlači brojne druge reakcije u organizmu.

Valjevo

Dom zdravlja Valjevo

Sa druge strane smanjuje se nivo hormona koji nas štiti od bola, pa u ovakvim situacija osećamo bolove kod starih povreda, preloma, ožiljaka nakon hirurških zahvata, javljaju se reumatološki bolovi. Lekar ne vidi tu najčešće upalne procese, jednostavno, u pitanju je stanje organizma izazvano specifičnim vremenskim uslovima i dodaje da su imali situacija gde ljudi čak kolabiraju. Kao se ponašati u ovakvim prilikama?

“Lagana ishrana, pre svega, da organizam ne bi gubio energiju na varenje kada ima preči stvari. Treba konzumirati sve što nam u ovom trenutku nudi priroda, sve vrste voća i povrća. Ne treba uzimati energentska napitke, ni koka kole, ni šveps, čak ne treba preterivati ni sa mineralnom vodom. Treba piti što više čiste prirodne vode i blagih čajeva, tu su naravno i lubenice kao odličan izvor tečnosti” savetuje dr Gajić.

Ona kaže da bi štedeli organizam neophodan je i adekvatan odmor, a to znači odlazak u krevet ranije, pre ponoći svakako. Predlaže i ranije ustajenje iz kreveta kao i tuširanje, naizmenično toplom i hladnom vodom. kako bi se poboljšala cirkulacija. Ne treba se izlagati velikom naporu, ali su brže šetnje u jutarnjim i večernjim satima preporučljive.

“I nemojte zaboraviti na pozitivne misli, bez njih ništa ne vredi sve ovo što smo naveli”, poručuje na kraju razgovara dr Jelena Gajić.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.