“Tešnjarske večeri” počinju u četvrtak, 4. avgusta – Zastavu manifestacije podiže Bogdan Angelovski, državni prvak u biciklizmu

Najveća gradska manifestacija “Tešnjarske večeri”, ove godine održava se u Valjevu 35. put i trajaće od 4. do 10. avgusta. Svečano otvaranje “Tešnjarskih večeri” zakazano je u četvrtak, 4. avgusta, kada će na Trgu Vojvode Mišića, u 20.30 časova, zastavu manifestacije podići Bogdan Angelovski, državni prvak u biciklizmu i članovi Biciklističkog kluba “Sputnjik”. Nakon podizanja zastave, na Platou Centra za kulturu će u 21 čas početi koncert Željka Samardžića.

35.-Tesnjarske-veceri

Savet manifestacije je ove godine pripremio atraktivne koncerte, izložbe, pozorišne predstave, književne večeri, sportska nadmetanja, predavanja, tribine, promocije časopisa, maskenbal i mnogo drugih zanimljivih programa. Grad u gostima je Trebinje.

35.-Tesnjarske-veceri-2

Prvog dana ovogodišnjih “Tešnjarskih večeri”, u organizaciji Radio televizije Srbije i Narodnog muzeja Valjevo, u 19.30h, na platou isper valjevsog Muzeja biće otvorena izložba “Nemanjići – Rađanje kraljevine. U orgaizaciji valjevske Matične biblioteke, u Muzeju zavičajnih pisaca, u 20 sati, biće upriličena izložba sportske fotografije “Više od igre”, autora Sretena Pantelića. Matična biblioteka potom u 21 čas u “Dvorištu” organizuje događaj Zavičajni književni agape: Poetika Slavena Radovanovića.

35.-Tesnjarske-veceri-3

U petak, 5. avgusta, koncert na Letnjoj pozornici, u 21 sat, održaće naša Valjevka Tamara Jokić sa gitaristom Dušanom Popovićem Lipovcem. Prethodno će publika imati priliku da u Galeriji 34 u Tešnjaru, u 19 časova, pogleda izložbu fotografija “Moja fototajna” Predraga Raševića Vrapca. U Modernoj galeriji, u 19.30h, biče upriličena promocija monografije posvećene stvaralaštvu umetnika Dragoslava Živkovića. U Centru za kulturu, od 20 časova, biće otvorena izložba učesnika i prijatelje likovne kolonije “Eho, rubovi”, u organizaciji Dejana Bogojevića. Od 21 sat  u “Dvorištu” valjevske Biblioteke organizuje se Zavičajni književni agape: Grad, književnost, vreme, valjevska čitanka 19, 20 i 21. vek, promocija nove knjiige zavičajnog autora Ostoje Prodanovića sa izloćbom i prezentacijom “Istorija valjevske književnosti 19-21. vek”.

35.Tesnjarske-veceri-4

U subotu, 6. avgusta, u 21 sat, na Platou centra za kulturu, nastupiće jedan od najvećih rok bendova sa naših prostora “Riblja čorba”. Treće večeri manifestacije, u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, u organizaciji Eparhije valjevske, u 19 časova, glumac Petra Božović izvešće monodramu “Tako je govorio Nikolaj”. Na sceni Letnje bašte Doma vojske u 20 časova biće izvedena dečja predstava “Čistologija”. Zavičajni književni agape: Jahao sam prema drvoredima, u okviru kojeg će biti predstavljena nova knjiiga zavičanog autora Ace Vidića, zakazan je za 21 sat, u “Dvorištu” Matične biblioteke.

35.Tesnjarske-veceri-5

Plato Centra za kulturu, u nedelju, 7. avgusta, od 21 sat, biće rezervisan za jedan od simbola Valjeva, bend “Neverne bebe”. Četvrtog dana “Tešnjarskih večeri” u 20 časova na sceni Letnje bašte Doma vojske počinje predstava za decu “Herkules”, a u istom terminu, u Narodnom muzeju Valjevo, u organizaciji Književne omladine Valjevo, organizuje se promocija Književnog časospisa Brankovina. U Bibliotekinom “Dvorištu”  od 21 sat je na programu Zavičajni književni agape: Predstavljanje Udruženja “Art grupa Akt” iz Valjeva.

35.Tesnjarske-veceri-7

Koncert Nataše Bekvalac biće održan na Platou ispred Centra za kulturu, u utorak, 9. avgusta, u 21 sat. Istog dana, od 12 do 16 časova će u Holu Centra za kulturu, u organizaciji valjevskih studenata arhitekture biti održana interaktivna eko radionica pod nazivom “Detoks”. “Guska na mesecu” naziv je predstave za decu koja če u 20 časova biti odigrana na Letnjoj sceni Doma vojske. Takođe u 20 sati, u Tešnjaru, u Birčaninovoj 89, biće organizovano Veče sa Valjevskom pivarom. U istom terminu, u Holu Centra za kulturu biće prestavljen 56. broj časopisa “Glasinik”, a zatim i monografija “Ratni dnevnik Dušana V. Hadžića”, koju je prioredio istoričar Dejan V. Popović, u izdanju Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo. Potom, u 21 sat, biće upriličena izložba ” U susret 75. godišnjici postojnja i rada Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo”, autora arhiviste Vladimira Damnjanovića.

35.Tesnjarske-veceri-6

Pozorišna predstava “Ručni rad” u režiji Valjevca Milana Neškovića, u kojoj glavne uloge igraju Dara Džokić, Isidora Minić i Branka Šelić, odigraće se u ponedeljak, 8. avgusta, od 22 časa, na pozornici Letnje bašte Doma vojske. Tog dana “Tešnjarskih večeri” u 18.30 časova u Hali sportova biće organizovana Trka beba. U 19.30h sledi promocija knjige Ratomira Antonovića “Besmrtne priče” u Holu Centra za kulturu. Zatim, u 20 sati na sceni Letnje bašte Doma vojske igra se predstava za decu “Četiri godišnja doba. U 21 čas u “Dvorištu” Bibliotke sledi Zavičajni književni agape: Nije mi žao i predstavljanje nove knjige zavičajnog autora Nebojše Andrića. U istom terminu na Letnjoj pozornici Keja na Kolubari u organizaciji Turističe organizacije Valjevo biće proglašeni pobednici konkursa za najlepše dvorište, balkon i izlog u gradu. Odmah potom, u 21.15h na istoj po zornici sledi koncert “Veče valjevskog folklora” u okviru kojeg će nastupiti: CZNTK “Abrašević”, KUD “Krušik”, KUD “Gradac”, KUD “Đerdan”, KUD “Abrašević”, Dom kulture “Izvor”, ANIP “Valjarica”. Kao gost večeri najavljen je Saša Mitrović – Ciga.

35.Tesnjarske-veceri-8

Poslednjeg dana, u SRC Petnica, u 18 časova počinju Igre bez granica. Maskenbalska povorka počinje u 18.15 i kretaće se od Centar za kulturu, do Hotel Grand, preko Desankinog trga i Karađorđevom do Gradskog trga. Tradicionalni Maskenbal pod nazivom “I za kraj dobro znaj, pobediće maska naj!” počinje u 18.45 na Gradskom trgu. Na platou Centra za kulturu, u 19 časova počinje “Istraživačko veče” – program u kojem će se predstaviti Istraživačko društvo “Vladimir Mandić Manda” i to Astronomska, Društvena i Ekološka grupa, zatima Grupa za ishranu u prirodi i Speleološka grupa valjevskih Istraživača. Od 21 sat, u okviru programa “Zavičajni knjićevni agape” u Bibliotekinom “Dvorištu” biće predstavljeno Udruženje “Književni klub Valjeva”. Program poslednjeg dana 35. Tešnjarskih večeri zatvaraju Bojan Belić i Momčilo Trifunović svojim poetsko muzičkim performansom nazvanim “Poetsko muzički Noir”, koji startuje u 22 sata na sceni Letnje bašte Doma vojske.

35.Tesnjarske-veceri-svakodnevna-desavanja

Prijatelji 35. “Tešnjarskih večeri” su Hisense Gorenje, Vali, Greda, Bosis, Valjevska pivara, Zidar 2017, Tik, Euro 2001, Europrom, Sava kop, Matijević kreveti, Kaolin, SZR Toške, Gejt, ABC test, Dunav osiguranje, Mičelini, Rojal vet, Oto dekor, Tepih servis Gligorić, Gradski taksi, Senzor, Dom zdravlja Hemikal, Pikolo Mondo, Printeks, Lovači savez Zapadne Srbije – Lovačko udruženje Braća Nedić, Valjevski reli i Ingrapomni.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.