Tokom januara “Dani Moravke” u nastavku Europromove kampanje “Dani domaćih”

U nastavku Eurorpomove kampanje “Dani domaćih” januar mesec biće u znaku kompanije “Moravka” iz Leskovca i  njenih proizvoda po akcijskim cenama. “Dani Moravke” počeli su 3. januara i trajaće do kraja meseca u svim objektima “ljubičaste” trgovine.

Prema rečima Bojane Perić, PR menadžera kompanije Europrom, kao i svih prethodnih meseci tokom godinu i po dana, koliko traje ova kampanja, svi proizvodi koji su isticani ispunjavali su i ispunjavaće i ubuduće kriterijume koji ih deklarišu kao domaći srpski proizvod. Ona je istakla da je jako važno da se u svesti krajnjeg potrošača razjasni i otkloni nedoumice šta je to domaći proizvod.

“Ako sa jedne strane imamo proizvod koji je po svakoj definiciji strani proizvod, dakle proizvod koji naša država uvozi i sa čijom proizvodnjom nema nikakve veze, i ako sa druge strane imamo proizvod kompanije čije vlasništvo nije srpsko, ali gde se celokupna proizvodnja odvija na teritoriji Srbije, počev od sirovina koje su u potpunosti ili najvećem procentu dominantno takođe sa teritorije naše zemlje i gde su zaposleni ljudi koji rade u proizvodnji takođe iz Srbije, onda nikako ne možemo staviti znak jednakosti između ova dva proizvoda”, kazala je Bojana Perić.

Ona je naglasila da se u okviru ove kampanje nisu nikad doticali teme vlasništa i da je svaki put isticano da vlasništvo nije kriterijum da se proizvod zove domaćim. U prilog tome pojašnjasnila je razliku između domaćeg prizvoda i domaćeg brenda, navodeći primer fabrike “Gorenje”, jer je tu reč o slovenačkom brendu koji je sada u vlasništvu kineske kompanije, da se proizvodnja odvija ovde u Srbiji, da je veliki broj sirovina koje su neophodne u procesu proizvodnje takođe iz naše zemlje, baš kao i radnici koji rade u toj fabrici.

Bojana Perić, PR menadžer kompanije Europrom / Foto: Slobodan Ćirić

Bojana Perić je u obraćanju medijima naglasila da pogled na domaći proizvod mora biti iz iste perspektive, ali i da nije sve što je domaće dobro i najbolje.

“Nisu svi domaći proizvodi istog kvaliteta, ali kada se krajnji potrošač nađe u situaciji da ispred sebe ima dva proizvoda, jedan strani, a drugi domaći, i da oba proizvoda ispunjavaju njegove zahteve za kvalitet, a kada je domaći proizvod cenovno prihvatljiv, što je slučaj u našoj kampanju, uvek prioritet treba da bude izbor domaćeg proizvoda. Ne bojkotujemo strano, ne govorimo ni o kakvom pozivu na bojkotu uvoznih proizvoda. Govorimo o tome da cela ova kampanja ide u prilog tome da ako mi kao društvo i kao pojedinci ne sačuvamo ono što je domaće i ne negujemo domaći proizvod, niko drugi to neće raditi”, zaključikla je Bojana Perić.

Prema svim kriterijumima, kompanija “Moravka” iz Leskovca je pravi predstavnik “domaće srpske proizvodnje”. Reč je o privatnoj firma koja je sto procentno srpska, zapošljava 200 radnika, godišnje proizvede oko 12.000 tona gotovih proizvoda. Komercijalni direktor “Moravke” Dejan Miljković, izrazio je veliku zahvalnost kompaniji Europrom na učešću u kampanji “Dani domaćih”. On je naglasio da kompanija “Moravka” zbog decenijske saradnje sa Europrom nije imala dilemu da se pridruži ovoj akciji.

Dejan Miljković i Bojana Perić / Foto: Slobodan Ćirić

“U svom sastavu ima 3 segmenta poslovanja i proizvodnje. Prvi segment je “kafa od kafe” i moram da istaknem da smo jedini proizvođač u Srbiji koji pravi kafu od kafe, a da je 100% kompanija u domaćem vlasništvu. Drugi segment poslovanja je segment pakovane robe kroz dodatke jelima, sve od sredstava za pripremu kolača, zatim žito-mlinski proizvodi, praškasto-zrnasti, cerealije… Treći segment našeg poslovanja su od pre 2 godine napolitanke, koje su za relativno kratko vreme doživele jako dobar uspeh i gde več od ove godine idemo u proširenje kapaciteta. Sirovine se pažljivo biraju, pre svega sa domaćih izvora, tako da možemo da pružimo potpuno bezbedne, zdrave i ukusne proizvode za naše potpošače. U potpunosti pratimo sve trendove standardizacije. Time želimo da naši potrošači dobiju pravi domaći proizvod, po jako pristupačnim cenama, sa odgovarajućim kvalitetom”, kazao je Miljković.

Tokom meseca januara u svim maloprodajnim objektima Europroma, potrošače očekaju proizvodi iz sva tri segmenta poslovanja “Moravke” po jako pristupačnim cenama, kao i brojne degustacije i promocije.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.