Predlog izleta 4

Izlet 4

Obilazak Valjeva i okoline započinjemo odlaskom u Brankovinu.

Manastir Jovanja

Nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva (7km) na putu za Poćutu i Bajinu Baštu. Posvećen je rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Crkva manastira Jovanja je najverovatnije podignuta krajem 15. ili početkom 16.veka. Oko 1706.godine hram su obnovili poznati valjevski knezovi Vitković Jovan i Jevti.

Više o manastiru Jovanja  pročitajte na tov.rs. ( Link )

Manastir Pustinja

Manastir Pustinja se nalazi u kanjonu reke Jablanica nedaleko od sela Poćuta blizu Valjeva, a smatra se da potiče iz 13. ili 14. veka. Pretpostavlja se da je osnovan kao rudarska crkva i da je ktitor kralj Dragutin. Manastir je sada ženski manastir.

U neposrednoj blizini manastira Pustinja nalazi se etno selo Bebića luka. Etno selo Bebića luka predstavlja jedinstvenu ruralnu skupinu u Srbiji u kojoj se mogu na jednom mestu videti sačuvane stambene i ekonomske zgrade i pokretne predmete u njima.

Više o manastiru Pustinja  pročitajte na tov.rs. ( Link )

Tešnjar

Na spisku turističkih zanimljivosti zauzima I mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do I sv.rata bila je centralni najvažniji deo varoši. Ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturno–turističke manifestacije ‚‚Tešnjarske večeri‚‚. Poslednjih godina više serija i filmova snimano je u Tešnjaru pa ova stara čaršija postaje nacionalni filmski grad.

Više o Tešnjaru možete pročitati na tov.rs. ( Link )

Knez Miloševa ulica

Danas glavni trgovački deo grada predstavlja vredan deo starog gradskog jezgra. Nastala je u drugoj polovini 19.veka i početkom 20.veka sa leve strane reke Kolubare.

Više o Knez Miloševoj ulici pročitajte na tov.rs. ( Link )

Desankin venac

Sa spomenikom i Trg Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada.

Više o Desankinom vencu pročitajte na tov.rs. ( Link )

Muselimov konak

Najstarija zgrada u Valjevu, građena u 18.veku. U podrumu konaka bili su zatvoreni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Danas se u konaku nalaze dve stalne postavke. U podrumu konaka posetioci mogu da obiđu postavku ‚‚Seča knezova‚‚ a u prizemlju ‚‚Valjevska nahija i Valjevci u I i II srpskom ustanku…

Više o Muselimovom konaku pročitajte na tov.rs. ( Link )

Narodni muzej Valjevo

Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije obogaćenih upotebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska stalna postavka za 21.vek: „Treća dimenzija  prošlosti – pogled iz budućnosti“.

Više o Narodnom muzeju Valjevo pročitajte na tov.rs. ( Link )

Moderna galerija

Smeštana je u centru grada u reprezentativnom prostoru, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Odlikuje se osmišljenom i doslednom koncepcijom koja se oslanja na fantastično i iracionalno slikarstvo.

Više o Narodnom muzeju Valjevo pročitajte na tov.rs. ( Link )