Tradicionalni Dan maline u Brankovini

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“ održaće se  56. put u Brankovini u nedelju 17. juna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ovogodišnji Dan maline posvećen je Desanki Maksimović, osnivaču i prvom članu Turističkog društva „ Ljuba Nenadović“, povodom obeležavanja 120 godina od njenog rođenja i 25 godina od smrti.

Član organizacionog odbora TD „Ljuba Nenadović“ doktor Ljubomir Pavić najavio je program na predstojećoj manifestaciji. „ Prvi Dan maline održan je 1962. godine , kada ga je otvorila naša poznata pesnikinja Desanka Maksimović. Dan maline počeo je da se proslavlja u Brankovini, kada se gajila Valjevka, kada je Srbija bila najveći proizvođač maline, a u Srbiji i Brankovina. Otvaranje ovogodišnje manifestacije počinje u 11 časova, govorom koji je Desanka Maksimović održala u godini otvaranja. Pored dečijeg i zabavnog programa uz goste iznenađenja, biće održana i promocija knjige „Prvih 50 godina Dana Maline“ autora Slobodana Rakovića i Siniše Jevtića. Ove godine imamo 15 prijavljenih ekipa koje će se takmičiti u malom fudbalu. Za 13 časova zakazana je dodela nagrada malinarima , “ izjavio je dr Pavić.

Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, istakao je da je Dan maline jedna impozantna manifestacija sa dugom tradicijom.

„ Stručna služba Valjevo i ove godine je na raspolaganju TD „Ljuba Nenadović“ u organizaciji Dana maline kao i u pružanju stručne pomoći. U području Brankvine, Rabasa, Gole glave ima dosta „crvenog zlata“, kako mi zovemo malinu. Ove godine u dogovoru sa organizatorom dodelićemo nagrade za najveću površinu pod malinom, najveću proizvodnju, najvećeg robnog proizvođača i za najbolje proizvode od malina. Mogu slobodno da kažem da će kao i uvek Dan maline biti lepa i dostojanstvena manifestacija,“ rekao je Stanojlović.

Na današnjoj konferenciji prisustvovali su Dragan Kostadinović i Predrag Avramović članovi TD „Ljuba Nenadović“ koji su ovom prilikom pozvali goste iz svih krajeva Srbije da posete ovu lepu manifestaciju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.