Tri decenije od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Navršilo se 30 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol otpora i patriotizma.

godisnjica-pogibije-stojadina-mirkovica1

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

godisnjica-pogibije-stojadina-mirkovica2

Tužni jubilej ove godine je protekao bez velikog skupa, zbog epidemioloških mera, ali herojstvo Stojadina Mirkovića nisu zaboravili predstavnici grada Valjeva i valjevske Kasarne.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz vojničke počasti, cveće je na bistu Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama, položila delegacija na čelu sa komandantom Garnizona u Valjevu, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem.

godisnjica-pogibije-stojadina-mirkovica3

U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Nenad Patijarević.

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Nevenkom Vasić čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika, koji je prozvan „Sinđelićem podno Povlena“.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je juče razgovarao sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića.

godisnjica-pogibije-stojadina-mirkovica4

U nedelju je Udruženje „Srbski svetionik“ organizovalo spomen marš od Valjeva do Donjih Leskovica za Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

Nakon tri decenije od pogibije hrabrog momka iz valjevskog sela ispod Povlena, sigurno je da nije zaboravljen, ali da se nikada ne možemo adekvatno odužiti za njegovu žrtvu.

U valjevskom naselju Popare jedna ulica je nazvana po njemu i o herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića snimane su TV emisije, napisane knjige, pesme, novinski članci. Ipak, najvažnije je da se uspomena na poštenog momka iz Gornjih Leskovica čuva u srcima, najpre njegovih zemljaka, a potom i širom Srbije i čitavog sveta, gde žive Srbi, jer do majke Anke često dolaze informacije o aktivnostima poštovalaca lika i dela Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply