Tribina o neophodnosti aktivizma i solidarnosti

“Pošto ova vlast ne brine o ljudima već o sopstvenim interesima verujemo da postoje ljudi koji imaju svest o tome i koji žele da se udruže da bi zaštitili svoje interese i živote”, rekao je na tribini “Virus promena – Aktivizam:, koja je ovog vikenda održana “Pod lipom” pod okriljem protesta “1 od 5 miliona”, Branislav Guta Grubač, osnivač pokreta Novi optimizam.


“Ja ne pamtim za mojih 70 godina da je ikada bilo ovako. Bilo je nekakvog ulizištva vlasti, ali ovakvog reklamiranja na medijima nije bilo”, tvrdi Mile Delić, pensioner, koji je javnosti skrenuo pažnju na sebe time što je predsedniku Aleksandru Vučiću vratio poštom 5 hiljada dinara pomoći poručivši mu da mu je na osnovu umanjenja penzija uzeto mnogo više, 307 hiljada dinara.


“Trebalo bi da imamo svest o tome da plaćanjem poreza participiramo u svemu, da odlučujemo na koji će se način taj naš novac trošiti. Ne mora da se bude član partije, ali bi moralo da se glasa”, poručio je naš sugrađnin Luka Tripković, slikar i pisac.

Na tribini o neophodnosti aktivizma i solidarnosti su govorili i Marina Gavrilović, bibliotekarka iz Lazarevca, koja se na udaru vlasti našla zbog organizacije izložbe povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Marija Medenica, glumica iz Obrenovca i Nikola Radivojević iz Društvenog centra NNK iz Beograda.

Marina Gavrilović, biblioterkarka je rekla da ona nije tipičan predstavnik aktivizma i objasnila i zbog čega.

“Kod nas svaka vrsta aktivizma nužno dobija političku konotaciju. Svaki vid aktivizma se gleda kao na vid podrške odredjenoj političkoj grupaciji ili protiv odredjene grupacije. Ja sam u konkretnom slučaju samo radila svoj posao. Ja sam bila na udaru aktuelne vlasti zbog tribune I izložbe karikatura povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma. Gosti su bili Goran Marković, reditelj, Filip David, pisac i karikaturisti Coraxs i Dušan Petričić. Bila je sporna jedna Coraxova karikarura koja se u listu Danas pojavila par dana u oči naše izložbe”, ispričala je Marina Gavrilović bibliotekarka iz Lazarevca i dodala da je ona radila samo ono u šta je iskreno verovala.

“Suština ovog našeg pokreta koji je autonomni, neformalni uvek je da ulazi na legalan, polulegalan, kakav god način, u napuštene, devastirane objekte i da pokuša od njih da napravi mesta od javnog značaja i da od toga kreiramo neko javno dobro. Krenuli smo od samačkog hotela na Dorćolu i sada stigli da napuštenog broda koji je nekada bio rezistencija Josipa Broza Tita. Brod je bio toliko uništem požarom da je bilo teško zamisliti da će tu neko moći da organizuje neke javne skupove i događaje”, rekao je na tribini “Pod lipom” Nikola Radivojević iz Društvenog centra NNK-a, koji je često delovao pod pritiskom aktuelnog režima.

Aktivizam je obaveza svakog pojedinca poručio je na tribini naš sugradjanin Luka Tripković.

“Ako ste građanin imate obaveze ali i prava. Jedno bez drugog ne ide. Mi možemo da budemo neki polufeudalni kmetovi i da trpimo šta god to bili, ali mislim da je to apsolutno ne dopustivo. I mislim da ako hoćemo da budemo građani i izgradimo državu morao bi svako od nas da doprinese. Svako ima pravo da izađe i kaže svoj stav, pa makar on bio i pogrešan, da razgovaramo jedni sa drugima i negujemo kulturu dijaloga. Mi imamo demokratiju koja traje dvadeset godina, a izgleda trebaće nam 200 godina da bi ta biljčica malo ojačala. Morali bismo da mislimo šire, a ne samo o samima sebi. Ako ćemo samo da mislimo na sebe hajde svi da se učlanimo kod ovih i radimo za neku platicu od 300 evra, da obavljamo neke poslove, ne dolazimo na posao i budemo srećni”, rekao je Tripković i dodao da ako ne postoji naša država da onda neće biti ni Srba.” Ako je to nekom ok, onda super”, zaključio je Tripković.

Bogoljub Arsenijević Maki, koji je imao ulogu fotografa I koji je , kako smo saznali, na privremenom boravku u Sremu, samo je kratko pozdravio svoje Valjevce rekavši kroz smeh “Ako budem nešto radio, bićete pozvani”.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.