Tribina “Recite to gradonačelniku” – “Da Valjevo bude dom, a ne mesto vladavine”

Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika koalicije “Ujedinjeno Valjevo može” otvorio je trbinu “Recite to gradonačelniku – za zdrav vazduh i bez rudnika”, koja je u Valjevu organizovana u okviru predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore 2. juna. Tribina je bila posvećena ekološkim temama i aktuelnim problemima, a govorili su Ljiljana Bralović, predsednica ekološkog udruženja “Suvoborska greda” i članica Saveza ekoloških organizacija Srbije, Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne davimo Jadar”, Vladimir Radosavljević iz valjevskog udruženja “iRevolucija”, Dragan Simović, zemljoradnik i aktivista iz Donje Dobrinje, dok se video porukom prisutnima obratio i Bojan Simišić iz “Eko straže”.

Svanuće - Tribina Recite to gradonačelniku (5)

Tribina “Recite to gradonačelniku – za zdrav vazduh i bez rudnika” / Foto: “Ujedinjeno Valjevo može”

Kratkom pričom kako je početkom osamdesetih godina jedan mlad čovek, došljak, očaran tadašnjom atmosferom u bašti Doma vojske, divnom muzikom, mirisom lipe i roštilja, a nadasve lepim Valjevkama, odlučio da tu ostane i dalje nastavi da živi i radi u gradu Valjevu, Ivan Manić je otvorio tribinu, a potom se javno zapitao kako danas izgleda upravo taj isti Dom vojske, ali i Tešnjar, reka Gradac, Krušik, polja, njive i livade…

“Mi smo večeras ovde pozvali neke od najpozvanijih da na temu očuvanja životne sredine i borbe, koja može, a ponekad mora biti i politička, pozovemo ljude koji nisu političari”, istakao je Manić pre nego što je predstavio govornike na tribini.

Svanuće - Ivan Manić - Tribina Recite to gradonačelniku (8)

Ivan Manić, kandidat za gradonačelnika liste “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može” / Foto: “Ujedinjeno Valjevo može”

Ljiljana Bralović, predsednica ekološkog udruženja “Suvoborska greda” pozdravila je prisutne na tribini sa: “Dobro veče resursi”, ukazujući time, kako je kasnije pojasnila, da je aktuelnoj vlasti samo bitno “da iskoristi i zemlju i narod”. Istakla je da političari pokušavaju da nametnu gledište da samo oni imaju pravo da se bave politikom i da građani treba politike da se klone.

“Ako neko pokrene bilo koje drugo pitanje, kao što je ekologija, odmah kažu da se meša u politiku i da je to političko pitanje. Jeste, zbog toga što političari upravljaju narodom, resursima i svim što pripada svima nama”, rekla je Bralović i navela da članovi “Suvoborske grede” nemaju nameru da se bave politikom, te da se nisu ni kandidovali na predstojećim izborima.

Ljiljana Bralović

Obraćanje Ljiljane Bralović / Foto: “Ujedinjeno Valjevo može”

Bralović je poručila budućem gradonačelniku, ma to ko bio, da na prvom mestu bude dobar domaćin.

“Ako je čovek dobar domaćin, on onda zna šta treba i onom najsiromašnijem i najbogatijem, i zna da upravlja, da Valjevo bude njegov dom, ne mesto vladavine”.

Svanuće - Tribina Recite to gradonačelniku (2)

Tribina “Recite to gradonačelniku – za zdrav vazduh i bez rudnika” / Foto: “Ujedinjeno Valjevo može”

Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” poručio je budućem gradonačelniku da sve važno što sec dešava u gradu treba da podeli sa svojim sugrađanima.

“Mi, na žalost, nismo imali tu sreću. Imali smo gradonačelnika koji je već 20-ak godina na toj funkciji i sve je krio i zadržavao za sebe i zato smo sada u ovom problemu da nam je projekat Jadar došao bukvalno na vrata. Mi smo prva saznanja imali kada je izašao Prostorni plan područja posebne namene i onda smo tek videli šta nam se sprema”, rekao je prisutnima Kokanović.

Svanuće - Tribina Recite to gradonačelniku (7)

Obraćanje Zlatka Kokanovića / Foto: “Ujedinjeno Valjevo može”

On je naveo i to “da je plan ove vlasti da se Srbija pretvori u veliku rudarsku koloniju, jer je Prostornim planom Republike Srbije predviđeno 40 rudnika, što je 16% teritorije, koje će pratiti oko 40 deponija”.

“Ekološki problemi mogu da se reše samo moraju da se obezbede sredstva i da se postave stručni i školovani ljudi. I da ljudi budu ljudi! Da se ne prave namešteni tenderi i da se pare sklanjaju u džepove pojedinaca”, poručio je Kokanović u Valjevu.

Svanuće - Tribina Recite to gradonačelniku (4)

Vladimir Radosavljević iz “iRevolucija” poručio je budućem gradonačelniku da sagleda i razume šta je dosadašnji gradonačelnik uradio i šta su to uradili građani i da se napravi jasan presek između urađenog i onog što tek treba da se uradi.

“Ono što budući gradonačelnik treba da uradi je da preduzme odgovornost za problem aerozagađenja i da drži stvari pod kontrolom”, rekao je Radosavljević istakavši da je “iRevolucija” u proteklim godinama mnogo radila na polju aerozagađenja, ali da su to obaveze lokalne samouprave i inspekcijskih organa. Radosavljević je izrazio nadu da će budući gradonačelnik preuzeti odgovornost za te stvari i da će nastaviti sa rešavanjem problema aerozagađenja. Naglasio da je neophodno da gradonačelnik razgovara sa građanima, kao i da narod sam pokazuje šta ga muči.

Vladimir Radosavljević - Tribina Recite to gradonačelniku (5)

Vladimir Radosavljević / Foto: “Ujedinjeno Valjevo može”

“Lično bih želeo da taj gradonačelnik bude lično na protestima, da bude deo naroda, jer će onda razumeti. A, ne da odluke donosi neko iz Beograda, jer oni ne žive ove, oni ne znaju naše probleme, niti treba da odlučuju o našem gradu”, zaključio je Vladimir Radosavljević iz “iRevolucije” na tribini “Recite to gradonačelniku – za zdrav vazduh i bez rudnika”.

Dragan Simović Donja Dobrinja

Obraćanje Dragana Simovića iz Donje Dobrinje

Dragan Simović, zemljoradnik iz Donje Dobrinje, aktivista i borac protiv rudnika litijuma, savetovao je građanima Valjeva lokalnu borbu na terenu, uz komentar da u njegovom kraju taj “sličan problem” sa potencijalnim rudnikom “nije otišao toliko daleko”.

“Mi u Dobrinji nismo dozvoili geolozima da dišu. Pratili smo ih, terali smo ih, otimali smo im uzorke, završavali smo u  policiji često puta, ali borba je bila neprestana. Što bi naš stari narod rekao, nije greota braniti se, to nam je dužnost”, istakao je Dragan Simović.

Svanuće - Tribina Recite to gradonačelniku (6)

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

Leave a Reply