Tribina “Stradanje sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve od 1945. do 1985.”

U četvrtak, 9. novembra 2017. godine, sa početkom u 19 sati, u svečanoj sali Višeg javnog tužilaštva u Valjevu biće održana tribina pod nazivom “Stradanje sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve od 1945. do 1985. godine”.

Predavač i gost tribine je protojerej – stavrofor dr Savo B. Jović, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, a organizator Svetosavska omladinska zajednica Eparhije valjevske, uz blagoslov Episkopa valjevskog G. Milutina.

Protojerej-stavrofor dr Savo B. Jović, rođen je na Savindan 1954. godine u Milinom Selu, opština Lopare, Bosna i Hercegovina. Po povratku iz vojske završio je Bogosloviju 1976. godine. Iste godine je rukopoložen u čin đakona, potom prezvitera i služio je u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Nakon nepune četiri godine svešteničke službe komunistički režim ga hapsi 1980. godine, a Okružni sud u Tuzli osdio ga je za verbalni delikt (čl. 133 KZ SFRJ) na šest godina zatvora. Ovu kaznu je Vrhovni sud BiH u Sarajevu smanjio na pet godina koju je odrobijao u zeničkom kazamatu.

Po izlasku iz kazamata ostao je u zvorničko-tuzlanskoj eparhiji do 1987. godine, kada prelazi u Pančevo, Eparhija Banatska, iz koje 1996. na predlog blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, a po odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda dolazi u Beograd, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, gde radi kao službenik u Kancelariji Sinoda.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči sa ocenom odličan 10, sa prosečnom ocenom u toku studija 9,33. Titulu doktora nauka dobio je 2013. godine kada je odbranio svoju doktorsku tezu, pod nazivom “Metodički pristup epskim narodnim pesmama sa jevanđeljskim motivima”.

Trenutno radi na mestu glavnog sekretara Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i duhovnik je pri crkvi Ružici i kapeli Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu.

Do sada je objavio osam knjiga koje su imale po nekoliko izdanja, a knjige oSv. Ispovedniku Varnavi i Etnčko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji, su prevedene na engleski jezik.

Objavio je i šest versko-poučnih knjižica, kao i mnoge članke kako u crkvenim, tako i svetovnim časopisima. Držao je predavanja u Srbiji i dijaspori i učestvovao u radio i tv emisijama.

Već deset godina priprema tekst džepnog kalendara, a 2012. godine je imenovan, od strane Svetog arhijerejskog sinoda, za glavnog urednika časopisa Crkva, Srpske pravoslavne patrijaršije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.