U čast dometa nekadašnjih valjevskih gimnazijalaca

U organizaciji Udruženja “Valjevski gimnazijalci”, u utorak je u biblioteci Valjevske gimnazije upriličeno veče u čast nekadašnjih gimnazijalaca Bojani Lalović Milanović – dobitnici Nagrade za najboljeg školskog bibliotekara u Srbiji za 2021. godinu, i Dušanu Arseniću – dobitniku Nagrade za pozorišni plakat na 17. trijenalu u okviru Sterijinog pozorja. Svečanost je organizovana o okviru obnovljene Gimnazijske manifestacije “Dometi”, koja baš kako i sam njen naziv ukazuje, ima za cilj da predstavi postignuća (bivših) valjevskih gimnazijalaca i prikaže njihove značajne domete. Prethodno je promovisana knjiga “Iverje i okrajci”, čiji je autor glumac Zoran Ćosić, a potom i knjiga “Dvokorak – moj pogled na košarku”, našeg košarkaškog asa Mihaila Počeka. U nastavku “Dometa”, promociju lika, dela i primljenih nagrada, zavredili su Bojana Lalović Milanović i Dušan Arsenić, a Valjevska gimnazija pokazala je da ne zaboravlja svoje đake. Kako se moglo čuti te večeri, simbioza Udruženja “Valjevski gimnazijalci” i ovdašnje Gimnazije uvek će predstavljati sito koje će prosejavati sva dostignuća gimnazijalaca i koja neće proći nezapažena i nezabeležena.

O nagrađenima, Bojani Lalović Milanović i Dušanu Arseniću, kojima je veče bilo posvećeno, govorili su njihovi saradnici, kolege i prijatelji, ali i oni sami. Imali su potrebu da se zahvale organizatorima i da pohvale “Domete” kao sjajnu ideju koja promoviše prave vrednosti i okuplja sadašnje i nekadašnje gimnazijalce.

Bojana Lalović Milanović je u svom obraćanju istakla da joj je jako drago što je njen rad kao školskog bibliotekara u Četvrtoj osnovnoj školi i OŠ “Prota Mateja Nendović” prepoznat kao dobar i kao takav prihvaćen i nagrađen.

“Posle nagrade za najboljeg školskog bibliotekara u prethodnoj godini, koju sam u februaru primila od Društva školskih bibliotekara Srbije, ovo veče je za mene još jedno priznanje. Uvek je najteže probiti se među kolegama, u svom gradu i u svojoj školi. Bibliotekarstvo i ja smo se pronašli, kada sam upisala studije shvatila sam da sam pronašla ono u čemu smatram da mogu da dam svoj maksimum. Odavno naš posao ne podrazumeva samo izdavanje knjiga. To je posao koji je zaista svestran, koji može mnogo da pruži i morate mnogo da mu date. Ali, morate i da imate podršku kolega i prijatelja. Posao bibliotekara jeste posao stručnog saradnika. Treba da sarađujemo sa kolegama, da razmenjujemo ideje, da učestvujemo u zajedničkim aktivnostima i projektima, što ja i radim. Smatram da je za svaki posao, pa i za ovaj moj, jako važna upravo ta saradnja, kao i stručno usavršavanje i promocija. Mislim na promociju uopšte ove profesije i rada drugih kolega, gde se međusobno zaista podržavamo i da ukazujemo na nepravedan položaj školskih bibliotekara”, kazala je Bojana Lalović Milanović.

Bojana-Lalovic

Bojana Lalović Milanović / Foto: Valjevska posla

Bojana Lalović Milanović izrazila je nadanje da će se položaj bibliotekara popraviti, da će konačno i bibliotekari, svojim radom i uz malu pomoć države, zauzeti mesto koje im po zakonu i prema značaju delatnosti pripada.

“Mi se polako budimo, pa ćemo biti sve aktivniji i sve viđeniji”, poručila je najbolji školski bibliotekar u Srbiji za 2021. godinu Bojana Lalović Milanović.

IMG_20220614_190940_edit_99960124380059

Foto: Valjevska posla

Grafički dizajner i scenograf Dušan Arsenić je do sada šest puta nagrađivan za najbolji pozorišni plakat na Trijenalu pozorišnog plakata na Sterijinom Pozorju u Novom Sadu. On je istakao da su mu te nagrade posebno drage, jer dolazi iz grada koji nema profesionalno pozorište. Izrazio je zahvalnost Udruženju “Valjvski gimnazijalci” na nastavku manifestacije “Dometi”, kao lepoj praksi pružanja pažnje ljudima i događajima koji to zaslužuju.

“Mislim da je jako dobro da se ustanovi ta nova praksa čiji je inicijator profesor Vojisilav Andrić, da se nekim važnim događajima i ljudima, koji su iskazali određene vrednosti i postigli određene rezultate, ukaže čast upravo u našoj školi. To je i nešto što razlikuje Gimnaziju od nekih drugih škola. Zaista sam počastvovan što sam večeras ovde i hvala onima koji su omogućili da uopšte dođem u priliku da radim pozorišne plakate koji su dobili Sterijine nagrade, pre svega reditelju Miroslavu Trifunoviću Ćiši i jednom od najvećih glumaca koje je Valjevo ikada imalo – Branku Antoniću. Činjenica je da se naš pozorišni kolektiv iz godine u godinu sve više smanjuje. Međutim, taj duh pozorišta još uvek funkcioniše i mislim da će funkcionisati dokle god mi imamo snage”, kazao je Dušan Arsenić.
Dusan-Arsenic

Dušan Arsenić / Foto: Valjevska posla

Govoreći o pozorišnom plakatu kao integralnom delu predstave, a opet nezavisnom umetničkom delu sa višeslojnim značenjem, Arsenić je istakao da mu je kao autoru uvek bio cilj da uradi plakat koji će ljudi poželeti da okače u sobi kada se predstava završi, ali koji će moći nezavisno da funkcioniše mimo same predstave. Istovremeno mu je ideal da napravi plakat nepoznate predstave koji će privući publiku da tu predstavu odgleda.
“Od preko stotinu plakata koje sam uradio, ne samo za srpska, nego i španska i engleska pozorišta, najdraži mi je plakat za predstavu “Seobe” u izvođenju Amaterskog pozorišta Abrašević, za koju mogu slobdno da kažem da je te godine sigurno bila među najboljim predstavama, računajući i one profesionalne. Sklopile su se oklonosti, urađena je fenomenalna adaptacija teksta, bila je neverovatna glumačka ekipa, napravili smo zanimljivu scenografiju i taj plakat je došao kao rezultat takve atmosfere”, kazao je Dušan Arsenić.
Dusan-Arsenic-2

Dušan Arsenić / Foto: Valjevska posla

Veče koje je bilo posvećeno nekadašnjim gimnazijalcima Bojani Lalović Milanović i Dušanu Arseniću, njihovim nagradama i dometima, bila je divna prilika za druženje i razgovor sa vrednim i posvećenim ljudima, profesionalcima u svojim oblastima, koji veruju u oni što rade i množe ljubav u svom poslu. Naredni “Dometi” biće posvećeni nekadašnjem valjevskom gimnazijalcu Zoranu Đorđeviću, filmskom, televizijskom i pozorišnom reditelju, koji je na poslednjem Kanskom festivalu osvojio nagradu za inostrani film, kao i Aleksandru Filipoviću koji je dobio priznanje za najbolji aranžman na “Beogradskom proleću”.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.