U Mionici 17 umetnika iz više zemalja slikalo sa osnovcima iz dva mionička sela

Po treći put u Mionici je organizovana likovna kolonija „Ribnica 3 2021”, koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U likovnim radionicama sa slikarima učestvovali su i mionički đaci iz Donje Toplice i Rajkovića. Oni su imali priliku da se upoznaju sa slikarstvom i na kreativan i zanimljiv način steknu nova saznanja.

-Ликовне-колоније

Svečana izložba otvorena je u subotu 18. septembra, a izložbi je prisustvovao i predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

-U Mionici se već tradiconalno održava likovna kolonija. I to je odlično. Zahvalio bi se svim učesnicima i verujem da se Mionica pokazala kao dobar domaćin. A siguran sam da je naš kraj bio velika inspiracija umetnicima i da su uživali. Veliki su benefiti koje nam je doneo moderan Kulturni centar. Sada se ovde dešavaju mnoge manifestacije. Kada smo izdvajali novac za njegovu rekonstrukciju znali smo da ulažemo u prave stvari. U obnovu Kulturnog centra uložili smo 28 miliona dinara. Nastavićemo da razvijamo segmente društvenog i kulturnog života naših sugrađana. Kuća Kolubarske bitke svedoči tome, a Mionica će uskoro dobiti impresivnu građevinu koja će prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu -rekao je Janković.

-општине-Мионица-Бобан-Јанковић-и-учесници-Ликовне-колоније

Na tradiciju likovnog stvaralaštva u Mionici, prisutne je podsetio pozorišni reditelj Miroslav Trifunović.

-Još u drugoj polovini prošlog veka, profesor Bogdan Kršić dovodio je svoje studente u Ribnicu, gde, koristeći litografski kamen iz Struganika, nastaje Likovna kolonija grafike. A ne zaostaje ni Likovna kolonija Banje Vrujci predvođena istoričarem umetnosti, Zoricom Đorđević, koja okuplja slikare iz zemlje i inostranstva-naglasio je Trifunović.

Izložba radova biće otvorena do kraja oktobra u galeriji Kulturnog centra.

Program su svečano otvorile etno grupa „Mione“, a na kraju svečanosti nastupila je umetnica Jelena Kovačević.

Pristunima su se obratili i Mirko Marković, bibliotekar, savetnik za posebne projekte i Nebojša Đuranović u ime učesnika Kolonije

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.