U naredna tri dana mali maturanti radiće tri testa provere znanja

„Vrlo je važno da učenici izadju na završni ispit jer je to kraj osnovnog obrazovanja, i tada dobijaju ključni dokument za upis u srednje škole“, rekla je načelnica Školske uprave u Valjevu Zorica Jocić na konferenciji za novinare na kojoj je najavila ovogodišnju malu maturu.


U naredna tri dana mali maturanti radiće tri testa provere znanja, u sredu iz matematike, četvrtak iz srpskog jezika i u petak imaće kombinovani test sa pitanjima iz oblasti biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Ono što je važno istaći je to da u srednjim školama Kolubarskog okruga ima više slobodnih mesta, nego svršenih osnovaca, 1588 slobodnih mesta, a svršenih osnovaca je 1445.

Najviše slobodnih mesta za upis učenika ima u Tehničkoj školi u Valjevu, 240 mesta, u Valjevskoj Gimnaziji 214 , a u Medicinskoj, Ekonomskoj i Poljoprivrednoj po 180 slobodnih mesta za buduće srednjoškolce.

Načelnica Zorica Jocić je naglasila da je Ministarstvo prosvete preduzelo sve mere bezbednosti izrade i distribucije testova kako bi se izbegla svaka mogućnost da testovi „procure“ u javnost.

„Kada direktori donesu kese u školu oni ih otvaraju u prisustvu dežurnih nastavnika . Učenici ulaze u 8.30h , a u 8,45 počinje podela testova. Sve do trenutka kada otvore test učenici mogu postavljati pitanja. Testiranje će se obavljati u učionicama i u njima može biti samo po 12 učenka , a na svakih 12 učenika dolaze po dva dežurna nastavnika. Manje škole mogu organizovati testiranje u sportskim dvoranama ukoliko imaju mali broj učenika”, objasnila je Jocić.

Preliminarni rezultati će biti objavljeni 27. juna , a 2. jula konačni.

Načelnica je pojasnila da sa testiranja učenici dobijaju maksimalno 40 poena dok postignutim uspehom u šestom , sedmom i osmom razreda mogu ostvariti najviše 60 poena.

“ U skladu sa brojem ukupno osvojenih poena učinici mogu napisati svoja buduća zanimanja u listama želja. Poželjno je da učenici popune liste želja što više moguće realno. Popunjavanje obrazovnih profila trebalo bi da učenici izvrše u skladu sa osvojenim poenima i svojim željama. Ove godine se može elektronski popunjavati lista želja kroz korisničko ime i lozinku, ali listu želja mogu i u školi popuniti”, rekla je Zorica Jocić .

Od 12. do 18 . jula trajaće upis učenika elektronskim putem, a 12 i 13. jula biće organizovan upis u školama. Drugi upisni rok je zakazan za 16. jul.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.