U opštini Ub za pet godina doseljeno 3.000 ljudi

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić izjavila je danas tokom obilaska Kolubarskog okruga da je Ub odličan primer onih opština koje su se uhvatile u koštac s odlaskom mladih ljudi u velike gradove, što je pored niske stope nataliteta, najveći demografski problem u Srbiji.

Aleksandra-Camagic-Opstina-UB-2

Pomoćnica ministra boravila je danas u radnoj poseti Mionici, Ljigu i Ubu, u koji se kako je rečeno tokom sastanka, a prema podacima MUP-a, u poslednjih pet godina, doselilo 3.000 stanovnika iz drugih opština, čak i iz Beograda.

Aleksandra-Camagic-Opstina-UB-2

Čamagić je izjavila da, uprkos tome što sve tri opštine koje je danas posetila i dalje imaju negativnu stopu natalteta, ohrabruje podatak da su zahvaljujući dobroj pronatalitetnoj politici, sve tri ublažile udar pandemije, zbog koje ove godine imamo dodatno povećanu stopu smrtnosti.

Aleksandra-Camagic-Opstina-UB-1

Vlada Srbije, naglasila je pomoćnica ministra, uspela je da i u vreme pandemije, kad su znatno povećana izdvajanja u zdravstvu, poveća finansijska izdvajanja za majke s decom. Ona je podsetila na to da je roditeljski dodatak za prvo dete 106.000 dinara, za drugo, gotovo 250.000 dinara, da za treće država izdvaja 13.000 dinara mesečno, u trajanju od 10 godina, dok je za četvrto taj iznos 19.000 dinara mesečno, takođe 10 godina.

Ministarstvo i Vlada, kako je istakla Čamagić, sada su na zadatku pronalaženja novih efikasnijih mera za zaustavljanje demografskog pada.

Tokom sastanka s predsednicom Skupštine opštine UB Ivanom Nikolić, rečeno je da je doseljavanju stanovnika u UB, znatno doprinela izradnja autoputa „Miloš Veliki“ i otvaranje novih radnih mesta, kao i rad opštinskog rukovodstva, koje je, prema rečima Ivane Nikolić, stvorilo ambijent u kom mladi žele da ostanu i stvaraju svoju porodicu.

Ona je napomenula da u Ubu ne postoji lista čekanja za upis u vrtić i da je za svako treće i naredno dete u porodici, obdanište bespaltno.

Na teritoriji Uba, kako je istaknuto, rekonstruisani su Dom zdravlja, seoske ambulante, obnovljene škole, a matična škola „Milan Munjas“ je pored šest novih učionica dobila lift i zatvoreni bazen koji je dostupan svim učenicima. Svi đaci na teritoriji opštine UB, rečeno je na sastanku, imaju besplatan prevoz do škole, a sedamdesetak studenata prevoz na relaciji Ub-Beograd.

Opština Ljig, prema rečima rečima zamenice predsednika te opštine Danice Jovanović, pored roditeljskog dodatka u protivvrednosti od 500 evra za svako dete, iz budžeta finansira vrtić za svu decu, udžbenike za prvake, dok svi „vukovci“ imaju pravo na nagradno putovanje u inostranstvo. U Ljigu, besplatan prevoz imaju sva decu, ali i svi stanovnici opštine, što, kako je zaključeno, malo koja opština u Srbiji finansira. Mnogo je urađeno na uređenju infrastrukture i uređenja Ljiga, a ono što nedostaje, naglasila je Jovanović, je fabrika sa 200 do 300 radnih mesta, kojom bi se smanjio odlazak mladih u veće gradove.

Zamenik predsednika opštine Mionica Milovan Lekić istakao je da Mionica svim porodiljama uplaćuje jednokratnu novčanu pomoć od 40.000 dinara, roditelji dobijaju besplatna auto-sedišta za decu i kolica za bebe, dok đaci prvaci dobijaju komplete udžbenika. Na sastanku je zaključeno da ovu opštinu od drugih izdvaja to što Centar za obrazovanje u Mionici svim mališanima nudi besplatne časove glume, plesa, jezika, programiranja i folklora.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.