U uslovima ekonomske krize izazavane pandemijom: Nezaposleni nevidljivi za državu

“Imam utisak da sistem ne prepoznaje nezaposlene ljude kao bitne i da mi kao najugroženiji nismo neko kome treba pomoći. Zaposleni koji redovno primaju plate su tokom pandemije primali pomoć, a recimo ja i moj suprug smo oboje nezaposleni i sada za plazak deteta u prvi razred nijedno od nas nije dobilo ni hiljadu dinara”, priča naša sugrađanka Lepa Svilenković, profesor književnosti, koja više od deceniju i po čeka posao, sa diplomom srednje škole od 2004, a u struci poslednjih 6 godina. Država Srbija u uslovima ekonomske krize, kao posledice pandemije novim korona virusom, pomaže estradne zvezde čiji su zarade proteklih godina bile enormno visoke, ugostitelje i druge preduzetnike, dok su oni kojima je pomoć najpotrebnija -nezaposleni, ostali po strani.

Valjevo u doba korone

Foto: Dragan Krunić

Kolega novinar Nebojša Bojanić, koji je i sam proveo dugi niz godina na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, pitao je za status nezaposlenih premijerku Anu Brnabić, prilikom njene nedavne posete Valjevu. Premijerka je tvrdila da nezaposleni, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, primaju materijalnu pomoć, dok su novinari tvrdili suprotno, tako da se ta rasprava jednog momenta pretvorila u neprijatnu situaciju.

“Tada se videlo da premijerka apsolutno nije upoznata sa time kakav je status nezaposlenih u državi. Na moje nekoliko puta ponovljeno pitanje dala je istovetan odgovor. Tvrdila je da nezaposleni dobijaju materijalnu pomoć od države preko Nacionalne službe zapošljavanja, što apsolutno nije tačno. Međutim, to je istina samo u trenutku kada se izgubi posao u roku od nekoliko meseci, od 3 do 6, i u još nekim posebnim situacijama. Velika većina onih koji su godinama na evidenciji, kao i onih koji su skinuti sa evidencije, iz raznih opravdanih i neopravdanih razloga, ne dobijaju ništa”, tvrdi novinar Nebojša Bojanić.

Nebojša Bojanić

Naša sagovornica Lepa Svilenković naglašava da joj se nekoliko puta dogodilo da zakasni sa redovnom overom kartona kod svog savetnika u Nacionalnoj službi zapošljavanja i da je tada automatski bila skidana sa evidencije.

“A, to znači da narednih šest meseci nemate pravo da se ponovo prijavite i da gubite pravo na zdravstvenu zaštitu, suštinski jedinu pomoć koju nezaposleni imaju od države. Ako bar jedan dan budete skinuti sa evidencije gubite pravi i na nekakvu pomoć na kraju kalendarske godine”, priča Lepa i dodaje, između ostalog, i da joj savetnica za sve ove godine, koliko je na evidenciji nezaposlenih, nikada nije ponudila nikakav posao u struci, ili bilo kakav drugi. Čak joj je, kaže, na početku rečeno da savetnici ne traže posao za svoje klijente, već da ga moraju “juriti” sami.

Njeni redovni odlasci u Službu za nezaposlene odnosili su se samo na overu kartona, tako da se sa pravom možemo zapitati šta je konkretno posao tih ljudi, ako ne da nezaposlenima pomognu da nađu posao.

Lepa Svilenković

Nebojša Bojanić kaže da ga je problem u tome što vlast okreće glavu od populacije koja je radno sposobna, od onih koji su na evidenciji nezaposlenih kao i onih koji moraju da rade na crno.

“Ljudi ne rade na crno zato što to vole, nego zato što su na to primorani, da bi preživeli. Međutim, u uslovima pandemije sužen je prostor i za rad na crno. Pratio sam ovu problematiku i u drugim zemljama, pa recimo, Rusija je sada u uslovima krize materijalno pomagala svoje nezaposlene građane, kao i one koji su radili “na crno”. O Nemačkoj ne treba ni govoriti, tamo svi nezaposleni, inače, u svim uslovima redevno primaju mesečnu pomoć, koja je sasvim dovoljna za pristojan život”, priča Nebojša.

I pandemija i ekonomska kriza još traju, te se nadamo da će se naša država setiti i nezaposlenih, ako im već nije omogućila pravo na rad, što je Ustavom zagarantovano svim građanima, te da će im obezbediti bar materijalnu pomoć da bi preživeli. O dostojanstvenom životu u takvim okolnostima suvišno je govoriti, sem ako dostojanstvo ne poistovetimo sa poštenjem.

 

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.