U Valjevu danas nastavljeno testiranje na COVID-19

Nakon višednevne pauze zbog zatvaranja ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu je danas nastavljeno sa uzorkovanjem/testiranjem osoba sa simptomima COVID-19. Ukupno je urađeno 10 testiranja. Dom zdravlja obavio je 4, a bolnica 6 uzorkovanja. Stav je takav da se ne mogu testirati osobe koje nemaju simptome infekcije, već samo oni koji imaju visoku temperaturu, kašalj i otežano disanje.

Dom zdravlja Valjevo obavlje testiranje na COVID-19 u ambulanti u Novom naselju

“Juče nam je bio tim iz “Batuta”, odrađena je ponovo obuka, odnosno ponovili smo sve što su nas prethodni put učili i odlučili smo da sa testiranjem krenemo od danas, da bismo bili sigurniji u tom poslu, jer to nije nimalo lak posao. Mi smo kao ustanova dobili juče 15 medijuma za testiranje i 15 medijuma je dobila i bonica. Ali, svaki put kada ekipa odnese uzorke na “Torlak”, uzimaju se novi medijumi sa kojima se radi. Danas smo uradili samo 4 uzorka i ovo je tek početak. Naši tehničari treba da se izvešte. Plan je da se kasnije testiranje radi i po kućama, ali opet samo onih osoba koji su u izolaciji i sa simptomima visoke temperature, kašlja i sa otežanim disanjem”, izjavila je za Valjevska posla direktorka Doma zdravlja dr Branka Antonić i dodala da se uzorkovanje koje vrši Dom zdravlja radi u ambulanti u Novom naselju, dok se u bolnici radi testiranje za pacijete koji su smešteni na Infektivnom odeljenju.

Objašnjavajući da se uzorkovanje ne svodi samo na uzimanje briseva iz ždrela i nosa, dr Antić precizira da tehničari Dom zdravlja moraju da obave i papirološki deo posla. Moraju da ispune epidemiološke ankete koje se sastoje iz brojnih pitanja. Te ankete se po popunjavanju skeniraju kako bi se poslale valjevskim epidemiolozima, koji su u izolaciji i dalje rade svoj deo posla od kuće. Što se tiče samih uzoraka briseva, oni se stavljaju u specijalne ručne frižidere i zajendo sa uzorcima iz bolnice se istog dana nose na “Torlak” sa uputom.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.