U Valjevu obeležen Međunarodni dan sestrinstva

„Grad Valjevo je vrlo značajan grad u Srbiji, jer je Valjevo bilo grad bolnica 1915. godine, nakon slavne Kolubarske bitke. Bilo je to vreme smrti, onako kako je Dobrica Ćosić u svom romanu „Vreme smrti“ opisao, a taj roman je naš, srpski „Rat i mir“. Bilo je to vreme i stradanja srpskog naroda, ali i pobede humanosti u čuvenoj Valjevskoj bolnici“, rekao je dr Slobodan Gvozdenović, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji koja je upriličena na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara.

singidunum3

Gradonačelnik je potom dodao da je Valjevo danas Grad koji želi da ide brzo i čvrsto napred, koji želi da ide u korak sa vremenom.

„Ako su tada oči Evrope i svih velikih evropskih zemalja bile uprte u Valjevo, mi danas imamo obavezu da se što pre i na pravi način priključimo toj Evropi. Ova gradska vlada je spoznala prednosti i mogućnosti javno-privatne saradnje i sa Univerzitetom Singidunum ćemo ući u jedan projekat, koji se zove „Valjevo, zdrav grad“. Ova gradska vlada pruža potporu onim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, pre svega Domu zdravlja. Veliko mi je zadovoljstvo da istaknem da je Dom zdravlja akreditovan i da je dobio odlične ocene,  98 od 100 poena. Ova akreditacija važi sedam godina i zato upućujem sve čestitke menadžmentu Doma zdravlja na trudu i radu, a Grad će u skladu sa svojim mogućnostima i dalje pružati svaku vrstu pomoći i potpore“, zaključio je u svom obraćanju gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Direktor Departmana za zdravstvo dr Zoran Jokić se zahvalio svima koji su svojim autoritetom i znanjem pomogli održavanje „Nedelje zdravlja“, koja je u toku,  a koju organizaciju Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija i grad Valjevo. On se ovom prilikom osvrnuo na razvoj i značaj sestrinstva u svetu u Srbiji.

singidunum2

„Kod nas se visoko obrazovanje sestrinstva još uvek ne prihvata, ili se prihvata sa predrasudama u lokalnoj sredini. A u svetu sestrinstvo, kao autonomnu profesiju, niko ne osporava. Zdravstvo u Srbiji i budućnost sestrinstva, najviše zavise od dobro obučenih i školovanih medicinskih sestara, koje će se po kvalitetu pridružiti sestrinstvu u Evropi, a ne otići u Evropu, jer mi smo ovde Evropa. Kroz edukaciju kadrova, kreiranje samostalne zdravstvene politike i istraživanju u oblasti sestrinstva, uspeh sestrinstva u Srbiji najviše zavisi od vizije budućnosti ove jedinstvene profesije. Univerzitet Singidunum u Valjevu već godinu dana realizuje viziju i nadam se da ćemo sa resursima koje imamo i koje ćemo umnožavati, postati značajan faktor i činilac visokog obrazovanja“, rekao je dr Zoran Jokić.

singidunum0

Prisutnima, među kojima su bili istaknuti gosti iz akademskih krugova u Srbiji, predstavnici gradskih institucija, ali i brojni srednjoškocli i studenti, obratili su se predsednik Univerziteta Singidunum dr Milovan Stanišić, dr Paja Momčilov, makedonski akademik Angel Džambazovski i direktor Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ iz Valjeva Aleksandar Maravić.

singidunum5

Na početku svečane akademije su glumice Katarina Vićentijević i Aleksadra Tomić, u ulogama Nadežde Petrović i Milene Katić, kazivale odlomak iz predstave „Valjevska bolnica“.

singidunum

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.