Ulaganjem u Toplanu do boljeg kvaliteta vazduha u Valjevu

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je radove u „Toplani Valjevo“, koja će u predstojećoj grejnoj sezoni, umesto mazuta, kao energent koristiti ekološki prihvatljiviji gas, čime će se značajno popraviti kvalitet vazduha u Valjevu.

Ministarka-zastite-zivotne-sredina-Valjevo-Toplana

Vujović je istakla da je ovaj projekat, koji se realizuje uz podršku Ministarstva, za građane Valjeva veoma važan jer će doprineti tome da se smanji aerozagađenje u ovom gradu.

Svesni činjenice da se Valjevo, od kada se meri kvalitet vazduha, konstantno nalazilo u trećoj kategoriji gradova sa preterano zagađenim vazduhom, odobrili smo značajna sredstva kako bismo popravili kvalitet života građana, ukazala je ministarka.

U tom cilju, sufinansiramo rekonstrukciju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara, navela je ona i izrazila očekivanje da će radovi biti gotovi u ovoj godini, i tada će emisija PM čestica iz toplane biti eliminisana.

Prema njenim rečima, do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada na ovaj sistem grejanja mogu da se priključe „Zavod za javno zdravlje“, “Nacionalna služba za zapošljavanje“, „Istorijski arhiv“, Kasarna “Živojin Mišić” i drugi objekti u blizini.

Ministarstvo je Valjevu dodelilo sredstva putem javnog konkursa, a na isti način dodeljena su sredstva za ozelenjavanje gradskih parkova, uklanjanje divljih deponija i zaštitu zemljišta.

Ukupna ulaganja u Valjevu kroz konkurse, računajući i učešće Grada, u ovoj godini su premašila iznos od milion evra. Želim da čestitam i gradonačelniku i njegovom timu na brzo pripremljenim projektima, kako bi ova sredstva stigla baš u Valjevo. Ujedno ih pozivam da nastave da se trude, a ministarstvo koje vodim će nastaviti da podržava kvalitetne zelene projekte, jer samo zajedno možemo da se izborimo za čistiju budućnost generacija koje dolaze, poručila je Vujović.

Valjevo je, takođe, deo velikog projekta koji se realizuje uz podršku EBRD, podsetila je ona i objasnila da je reč o Regionalnom centru za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara–Kalenić, ka kojem će gravitirati 15 lokalnih samouprava, odnosno više od pola miliona građana.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.