UPUTSTVO Vlade Srbije – NAJSTARIJI GRAĐANI da ne izlaze zbog korone!

Vlada Republike Srbije uputila je danas apel najstarijim građanima u kojem se navodi uputstvo za ponašanje zbog pandemije korona virusa.


Na današnjoj sednici, Vlada je donela i nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, o kojima će javnost biti obaveštena posebnim saopštenjem, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

“Kako bismo se u novonastalim okolnostima svi ponašali odgovorno, prema sebi samima i našim najbližima, Vlada Republike Srbiji koristi i ovu priliku da zamoli najstarije sugrađane, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećeoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju”, ističe se u saopštenju.

Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa. Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta. Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga“, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. “Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja“, piše u saopštenju.

Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe. Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66 ) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid-19.rs“.

Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani ulovi dozvoljavaju. Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja“, ističe se u saopštenju.

Izvor: MOndo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.