Urađena 64 preventivna urološka pregleda muškaraca

Za 5 dana preventivnih uroloških pregled, koji su od 19. do 23. novembra bili organizovani u Opštoj bolnici Valjevo, pregledano je 30 muškaraca, a urađeno je 64 pregleda. Kod svih 30 muškaraca rađen je rektalni pregled prostate i upućeni su na PSA testiranje, a po potrebi je rađen eho testisa.

Valjevska bolnica organizovala je preventivne urološke preglede sa ciljem povećanja medicinske prosvećenosti muške populacije, prevashodno u kontekstu ranog prepoznavanja i lečenja karcinoma prostate i testisa. Najstariji muškarac koji je došao na preventivni pregled je 1941. godište, dok je najmlađi koji je iskoristio preventivni urološki pregled 2000. godište. Specijalisti urologije su složni u stavu i poruci za mušku populaciju, a to je da se na vreme obratelekarima, a i redovno rade samopregled kako bi sačuvali zdravlje i funkcionalnost uro-genitalnog trakta.

Prema rečima dr Nebojše Pakevića, specijaliste urologije, vrlo je važno što se ova akcija preventivnih pregleda za  muškarce organizovala, posebno što se tiče zdravlja onih koji imaju preko 45 godina života, jer su potencijalno najveći kandidati za oboljevanje, u prvom redu od veoma zastupljenog karcinoma prostate.

“Nažalost, zaključak je da svest naših pacijenata još uvek nije na tom nivou da dolaze prvenstveno na preventivne preglede. Njih kod urologa dovode najčešće simptomi gornjeg i donjeg urinarnog trakta. To su noćno mokrenje, učestalo mokrenje i lošije izmokravanje… Iza otih simptoma se mogu kriti i benigna oboljenja prostate, najčešće u smislu adenoma prostate, ali nažalost i karcinom prostate koji je u svojoj ranoj fazi potpuno asimptomatski. Nama kao urolozima je cilj da ga dijagnostikujemo u intraprostatičnoj fazi kada je samo lokalizovan na prostati i tada je potpuno izlečiv”, naveo je dr Nebojša Pakević, specijalista urologije, koji je napomenuo da svako sa nekim naslednim faktorom oboljevanja treba da poseti urologa već nakon 40 godina života. On je dodao da je dobra ideja da se kod mlađih muškaraca isprati zdravlje testisa i otklone sumnje na karcinom testisa koji pogađa mlađu populaciju učestalije nego li stariju.

Generalna preporuka osim redovnih preventivnih pregleda za zdravlje jeste i samopregled, a opšte preporuke spadaju pod zdrave stilove života, izbegavanje zasićenih masti, korišćenje likopena koji čini dobro urogenitalnom traktu, redovne fizičke i seksualne aktivnosti uz balans i umerenost.

Inače urološka ambulanta Službe urologije radi svakodnevno i ima maksimalnu popunjenost pregleda zakazanih putem IZIS-a. Preventivne urološke preglede od 19. do 23. novembra, obavljalo je četiri lekara specijaliste dr Nada Đurić, dr Radovan Mitrović, dr Zoran Đurić (direktor OB Valjevo) i dr Nebojša Pakević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.