Uspešan nastup „Emanuila“ na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu

Kamerni hor „Emanuil“ koji po blagoslovu Preosvećenog Episkopa valjevskog G. Isihija stvara pri Hramu Vaskrsenja Hristovog, zabeležio je još jedan u nizu uspešnih nastupa na Internacionalnim horskim svečanostima „Horske- pevajmo zajedno“, čiji je domaćin bio Niš od 7. do 10. jula 2022. godine.

Screenshot_1-1024x563-1

Foto: Hor Emanuil

Manifestacija sa dugom tradicijom (28 god.) okupila je trinaest horova i vokalnih formacija iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Urugvaja, koji su na letnjoj pozornici znamenite niške tvrđave pokazali svoje vokalno umeće, izvevši žanrovski raznolike kompozicije- duhovne, tradicionalne i dela savremenih autora. Predvođen dirigentkinjom Vanjom Urošević, Kamerni hor „Emanuil“ predstavio se poznatom liturgijskom himnom „Tebe pojem“, zatim 150. Psalmom i izvornom kompozicijom „Hajde Jano“, a da izuzetno vladaju veštinom pevanja na stranim jezicima pokazali su francuskim i engleskim evergrinima „Je ne lose dire“ Pjera Sertona i “Wade in the water” Remzija Luisa. Publiku su oduševili celokupnim nastupom, što se moglo primetiti po dugom aplauzu, kojim su ispraćeni sa scene. Stručni žiri, na čelu sa tursko- bugarskim dirigentom Nikolajem Merdžanovim, dodelio im je nagradu za najbolje izvođenje stranih kompozicija. Gran pri ovogodišnjeg horskog festivala u „Konstantinovom gradu“ pripao je vokalnoj formaciji „Morski pesačinki“ iz bugarskog grada Burgasa. U revijalnom delu manifestacije nastupilo je više vokalnih sastava, među kojima svakako najzapaženiji Akademski hor „Kolegijum muzikum“ iz Beograda. Ovim eminentnim horom od osnivanja (1971) dirigovala je dugogodišnji dekan Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu Darinka Matić – Marović, kojoj je ovom prilikom posthumno dodeljena nagrada za životno delo.

J. J.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.