Uspešno održana konferencija u okviru projekta „Zajedno za školu bez nasilja: Pruži podršku, ne priliku za nasilje“

Konferencija projekta „Zajedno za školu bez nasilja: Pruži podršku, ne priliku za nasilje“, pod nazivom „Uticaj vršnjačkog nasilja na zdravlje mladih – zajedno na putu stvaranja bezbedne sredine za mlade“ realizovana je juče u svečanoj Sali Valjevske gimnazije.

DSC_3101

Projekat realizuje Centar za edukaciju, inkluziju i razvoj zajednice USPON, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Republike Srbije.

DSC_3037

Konferencija je okupila veliki broj mladih iz osnovnih i srednjih škola, predstavnike nastavnika, pedagoga, psihologa, prosvetnih savetnika, direktora škola i roditelja učenika. Konferenciju je otvorio Nikola Savić, master nastavnik Zdravstvene nege, doktorand preventivne medicine, koordinator projekta, naglašavajući značaj zajedničkog delovanja sistema obrazovanja i vaspitanja, zdravstvenog i socijalnog sistema, u prevenciji vršnjačkog nasilja. Prof. dr sci. med. Ivana Simić Vukomanović, doktor medicinskih nauka, održala je interaktivno predavanje o značaju prevencije negativnog uticaja vršnjačkog nasilja na psihičko, fizičko i socijalno zdravlje mlade osobe. Diplomirani pedagog, Iva Jevtić, govorila je o pedagoškim intervencijama u prevenciji vršnjačkog nasilja i pružila je praktične savete mladima, kako da reaguju u kriznim situacijama, ali i na koji način da ih spreče.

DSC_3026

U panel diskusiji, predavači su u saradnji sa predstavnikom Ministarstva prosvete, Školske uprave Valjevo, prosvetnim savetnikom Dražanom Milosavljevićem i master defektologom Sarom Pločić, zaposlenom u Centru za socijalni rad Kolubara u Valjevu, izveli zaključke o značaju multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa u prevenciji svih nivoa nasilja medju mladima, kao i značaju Platforme „Čuvam te“ u savremenom preventivnom radu.

DSC_2989

U završnom delu konferencije, predstavnici ustanova obrazovanja i vaspitanja, kao i partnerske institucije, dobili su zahvalnice za učešće i podršku projektu. Preventivne edukacije, u prvoj fazi projekta, na temu bezbedne školske klime i prevencije vršnjačkog nasilja, realizovali su nastavnik Nikola Savić i pedagog Iva Jevtić. Edukacijama je prisustvovalo više od 270 učenika osnovnih škola i 200 učenika srednjih škola. Sve osnovne i srednje škole u gradu Valjevu, uzele su učešće u projektnim aktivnostima, što je još jedan od pokazatelja uspešnosti projekta, usmerenog na veoma važnu temu za razvoj dece.

DSC_2986

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply