Uspešnom akcijom dobrovoljnog davalaštva ponovo uspostavljeno redovno davanje krvi u Valjevu

Posle više od mesec i po dana prisilne pauze dobrovoljnog davalaštva krvi zbog pandemije koronavirusa, jučerašnjom uspešnom akcijom ponovo je uspostavljeno redovno davanje krvi u Valjevu.

Sa jučerašnje akcije dobrovoljnog davanja krvi ispred Transfuziomobila na parkingu u centru Valjeva

Značajan broj Valjevaca odazvao se juče pozivu da učestvuje u velikoj akciji dobrovoljnog danavanja krvi, koja je u organizaciji valjevskog Crvenog krsta realizovana na parkingu ispred zgrade Gradse uprave u specijalizovanom vozilu Instituta za transfuziju krvi Srbije – Transfuzilomobilu. Prikupljeno je 70 jedinic krvi, a naši sugrađani su još jednom pokazali zašto važe za ljude velikog srca. Inače, to je bila treća i najveća akcija dobrovoljnog davanja krvi od početka vanrednog stanja u Valjevu, imajući u vidu prethodne dve, takođe važne, akcije 17. i 24. marta, koje spadaju u redovne akcije koje se održavaju utorkom.

Iz Crvenog krsta Valjevo kažu da je prikupljeno više jedinica krvi nego što je očekivano, što je za svaku pohvalu i organizatora i naših sugrađana davaoca. Posebno se ističe značaj ponovnog redovnog uspostavljanja akcija davanja krvi, uz podsećanje da Valjevci svakog utorka u prostorijama Crvenog krasta Valjevo mogu dati krv u periodu od 10 do 15 časova.

“Dobrovonjno davanje krvi i motivacija dobrovonjnih davalac jedna je od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta koja proističe iz javnog ovlašćenja poverenog od strane države. Crveni krst Valjevo je u tom smislu jedna od najuspešnijih organizacija Crvenog krsta i nosilac srebrne plakete “Šampoin solidarnosti” Instituta za transfuziju krvi Srbije za prethodnu godinu i prikupljenih 3.258 jedinica krvi. Ova godina je u tom smislu počela još bolje i zabeležen je rast od čak 23% u prva dva meseca, ali su akcije davanja krvi prekinute iz objektivnih razloga izazvanih pandemijom virusa COVID-19″, kaže Miroslav Đukić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.

Sa jučerašnje akcije dobrovoljnog davanja krvi u centru Valjeva

Valjevski Crveni krst Valjevo je i ovoga puta sa volonterima i stručnim saradnicima preduzeo sve preporučene mere kako bi davanje krvi bilo bezbedno i u uslovima vanrednog stanja. Svakom kandidatu za davanje krvi pre ulaska u Transfuziomobil izmerena je temperatura, svako od njih dobio je masku i dezinifikovao ruke. Upitnici su popunjavani uz obavezno poštovanje preporučene socijalne distance i u tu svrhu broj osoba koje popunjavaju upitnik bio je ograničen. Socijalna distanca uz koordinaciju volontera održavana je i dok su davaoci čekali na pregled. Na taj način primenjen je optimum mera za zaštitu lica i samog procesa davanja krvi, ali i izvršena trijaža na osnovu važećih preporuka transfuziologa.

Sa jučerašnje akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Valjevo Instituta za transfuziju krvi Srbije

Broj davalaca krvi, koji se prijavio da učestvuje u jučerašnjoj akciji, ne pokazuje samo njihovu humanost i veliko srce, već da živimo među ljudima koji itekako žele da doprinesu društvu u kojem žive i nesebično pomognu drugima u nevolji. Takođe, broj Valjevaca koji je juče donirao krv nagoveštaj je da će i ubuduće akcije davanja krvi koje organizuje Crveni krst Valjevo, samostalno ili u saradnji sa udruženjima dobrovoljnih davalaca, biti podjedanko uspešne i da će broj prikupljenih jedinica, kao i do sada, biti dovoljan da u apsulutnim ciframa posmatrano, zadovolji potrebe regionalne Opšte bolnice Valjevo, što je svakako značajan podatak vredan hvale.

Prva naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Valjevu je u utorak, 12. maja, od 9 do 14 časova, u prostorijama Crvenog krsta.

“Krv je naconalni resurs, davaoci krvi su tihi heroji današnjice, podržimo ih i postanite i vi dobrovoljni davaoci”, poručuju iz valjevskog Crvenog krsta.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.