Usvojen zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas set zakona koji su bili na dnevnom redu 16. vanrednog zasedanja, među kojima je i Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Obrazlažući Predlog Zakona o dualnom modelu u visokom obrazovanju, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će studenti koji se odluče za taj model moći da računaju na dobar ugovor sa kompanijama, garancije i bezbednost na radu, socijalno osiguranje i “sve drugo što ide uz to”.

“Kompanije u Srbiji su već gladne ljudi kojima bi dale šansu već na početku studija. Koliko je dualno obrazovanje dobro za mlade ljude, dobro je i za one koji u ovom trenutku nisu uzeli najtraženije struke, nego su u domenu struka koje mi smatramo perspektivnim”, kazao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, dualne studije već sada su prisutne u Evropi u mnogim zemljama, a kao najbolji primer, Šarčević je izdvojio susednu Mađarsku, gde je dolaskom velikih kompanija potreba za inženjerima i drugim strukama postala, kaže, velika.

Razvoj industrije u Srbiji kroz kreativne industrije pokazuje veliki zamah, godišnje preko milijardu evra, a da bismo zadržali te mlade ljude u zemlji – elektroinženjere, mašinske inženjere, građevinske inženjere, avioiznženjere, ekonomiste, bankare i sve druge, moramo da uđemo u drugi vid obrazovanja”, naveo je ministar.

Protiv zakona o dualnom obrazovanju bila je Srpska radikalna stranka, a neke od primedbi su da je predlog zakona primer poslušnosti srpske vlasti za sve što kao sugestiju dobiju od EU, kao i da prema njemu, niko ništa ne mora, odnosno studenti ne moraju da studiraju po dualnom modelu, poslodavci ne moraju da zaključuju ugovore.

“Niko nikakvu obavezu nema”, istakla je poslanica SRS Vjerica Radeta i dodala da je ovim zakonom potpuno zapostavljeno akademsko studiranje.

Šarčević je kazao i da su svih pet zakona koji su pred poslanicima srodni i da imaju za cilj da se oblasti koje su već uređene zakonima usaglase sa poglavljima u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, 7 i 3 u slučaju zakona o kvalifikacijama, koji je već usvojen, a čijim se izmenama dolazi do usklađivanja zakonodavstva Srbije i EU i koji će se primenjivati tek kada Srbija postane član EU.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.