Valis Vega nadomak ostvaranja sna i jadranske vaterpolo elite!

Valjevski Vaterpolo klub Valis Vega ima veliku šansu da  ostvari svoj san – plasman u Regionalnu Premier Ligu. Vidrama je potrebno da u okviru Final Four turnira Regionalne A1 lige budu prvi. Na putu ostvarenja tog sna potrebno je da ovog vikenda kao domaćini u SRC Petnica ostvare dve pobede, protiv Primorca iz Kotora (petak u 20h) i KPK Korčula (nedelja u 18h). Sa te dve pobede Valis Vega će se kao prvorangirani direktno plasirati u jadransku elitu, a u slučaju osvojenog 2. mesta odlazi u baraž.

Vaterpolo Valis Valjevo 4

Sa konferencije za medije VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Treću godinu zaredom, valjevski vaterpolisti se aktivno i uspešno takmiče u Regionalnoj A1 ligi i opet su nadomak jadranske elite. Rukovodstvo kluba i igrači nadaju se da će ovoga puta biti treća sreća i da je ova godina prelomna da se konačno obezbedi to mesto u krugu 12 najboljih vaterpolo klubova na tlu bivše SFRJ. U klubu, osim pozitivnog ishoda u oba duela u Petnici, očekuju da će imati i veliku podršku publike sa tribina, koja će biti dodatan vetar u leđa u borbi za što bolji rezultat.

Trener Valis Vege Miloš Saković je na konferenciji za medije istakao da je u odnosu na prethodne godine, ove godine najteže takmičenje što se tiče Regionalne A1 lige.

“Dve godine unazad bilo su samo Primorje i Valis, međutim, sad su se pojavili i Vukovi koji su se pojačali sa par igrača iz Partizana i predstavljaju ozbiljan sastav. Tako da u startu imamo 3 ekipe koje pretenduju na prvo mesto i Korčula koja se pojačala i dodatno pravi opterećenje. Poenta takmičenja je da budemo prvi, za šta nam trebaju dve pobede. Može da se desi da i Vukovi ostvare pobedu protiv Priomorca, da bismo mogli u toj nekoj raspodeli i matematici da ostvarimo prvo mesto. U slučaju da se to ne desi, drugo mesto nas vodi u baraž. Mi nismo matematičari i nama je najprostije da pobedimo obe utakmice, pa da sačekamo da vidimo šta će se desiti dalje”, kazao je trener Miloš Saković.

Miloš Saković (2)

Miloš Saković, trener VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Govoreći o protivnicima, Saković je istakao da obe ekipe dolaze sa nejvećim mogućim ambicijama i da pokažu da mogu da odigraju bolji vaterpolo.

“Primorac je ozbiljan sastav na papiru, tu igra Nemanja Vico, naš reprezentativac i osvajač olimpijskog zlata, zatim Draško Brguljan, višegodišnji osvajač raznih medelja i jedan od najboljih defanzivnih igrača na svetu, tu su mladi i  talentovani Mršić i iskusni golaman Kralj, koji je dugo godina branio za Zvezdu. Slušajući njihove izjave pred ovaj meč, jako su svesni da su, prema njihovom viđenju, odigrali dva loša meča, u Kotoru protiv nas i Vukova. Oni dolaze sa najvećim mogućim ambicijama, a to je da pokažu da mogu da odigraju bolji vaterpolo. Što se tiče Korčule, jeste da ih je Primorac pobedio dva puta, ali KPK je u polusezoni doveo par pojačanja iz dubrovačkog Juga i splitskog Jadrana, tako da su sada druga ekipa, i predstavljaju veću prepreku za nas nego što su tada za Primorac”, kazao je Saković.

Nadovezao se da njegov tim remeti broj povređenih i bolesnih igrača!

“Momci koji su na treningu treniraju jako, ali nas je malo na treningu. Poenta sporta je da ne čekamo idealne uslove, nego da iz datih uslova probamo da izvučemo maksimum, jer to je žar takmičenja i mislim da to ova ekipa ima. mislim da ako uspemo da napunimo SRC Petnica da će nam to dodatno dati vetar u leđa da probamo da izvučemo te bodove koji su nam bitni za dalji plasman”.

Vaterpolo Valis Valjevo 2

Sa konferencije za medije VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Govoreći o Final Four-u, predsednik Uprave kluba Saša Žunjić je na konferenciji za medije napravio paralelu između Valis Vege i Košarkaškog kluba Partizan kada je igrao Evro ligu pod vođstvom trenera Vujoševića. Žunjić je kazao da obe ekipe imaju mlade momke sa nesvakidašnjom energijom i optimizmom, do sada neviđenim na našim prostorima.

“Srećan sam što mogu da kažem da se nešto slično kao u Vujoševićevom Partizanu, samo na nižem nivou, događa i u našem klubu. Svake godine uspemo da prebrodimo određene finansijske, organizacione i probleme sa igračkim kadrom i da se uvek nađemo nadohvat elite. Ne znamo koja godina će biti prelomna da konačno uđemo u tih 12 najboljih, nadamo se da će to upravo biti ova. Nadamo se da ćemo se stabilizovati u društvu najboljih i da će ime ovog grada, ime našeg kluba, postatat konstantno i veoma poznato u okvirima evropskog vaterpola”, kazao je Žunjić.

Saša Žunjić

Saša Žunjić, predsednik Uprave VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Naaglasio je da je Valis Vega jedini klub koji pokušava da se domogne elite a koji nema zatvoren bazen! Ponovo je uputio apel da se donese odluka o konačnom rešavanju ovog infrastrukturnog problema, kako bi valjevski vaterpolo superligaš mogao dostojno da i na tom polju prati elitne “vaterpolo aždaje” kojima rezultatski itekako može da parira.

“Dođete u Korčulu, u mesto koje ima 5.000 stanovnika i vidite da imaju fantastičan bazen. Odete u Kranj i Kotor, ili bilo gde i prvo što vam zapadne za oči je ta ozbiljna infrastruktura sa svim propratnim objektima u okviru tih kompleksa. Koristim priliku da ponovo apelujem na sve nas, na građane Valjeva i na sve relevantne faktore, da konačno pokušamo da se usaglasimo oko toga da li je moguće da infrastrukturno ispratimo klubove sa kojima smo u klinču godinama i koji nas uvek za malo preteknu. A, to – za malo – nije slučajno. Ovaj pogon igrača, kao i prošlogodišnji, uvek može da isporuči više u boljim uslovima. Ono što je za nas relevantno i što je za nas presudan faktor je taj neki motiv u određenom momentu, to je neki inat, nešto što ne znamo odakle uvek pronađemo i emitujemo i samo nam malo fali infrastrukture i finansija. Tražimo još podrške i razumevanja, mislim da to nisu nereševi problemi i da smo dužni sebi svi zajedno da to popravimo i da sledeće godine uđemo u ozbiljniju i stabilniju priču”, poručio je predsedik Uprave kluba Saša Žunjić.

Vaterpolo Valis Valjevo 3

Sa konferencije za medije VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Valjevske vidre su na prvom turniru pobedile Vukove, koji su uz naš tim favoriti za prvo mesto u grupi, da bi potom Valis Vega napravio neshvatljiv kiks protiv Proletera, nakon čega je došlo do određenih kadrovskih promena u ekipi. Na drugom turniru vidre su pobedile sve osim Vukova. Kapiten Valis Vege i reprezentativac Srbije, mladi Aleksandar Kovačević, istakao je da te kadrovske promene nakon poraza od Proletera uopšte nisu uticale na njega i njegove saigrače, naprotiv, situacija na treninzima je, prema njegovim rečima, čak i bolja.

“Promene u ekipi nisu uopšte uticale na nas, ja kao kapiten to mogu da kažem, jer na treninzima vidim da je situacija čak i bolja. Počeli smo jače da treniramo, igramo bolje, svi su zagriženi da ove dve utakmice dobijemo i ostvarimo taj rezultat koji čekamo već treću godinu zaredom. Nadamo se da će ovo biti treća sreća i da ćemo ući u Premier ligu”, poručio je Kovačević.

Aleksandar Kovačević, kapiten VK Valis Vega / Foto: Valjevska posla

Podsetio je da je Valis Vega imao teške duele u prethodnim okršajima sa Primorcem i KPK.

“Obe ekipe su veoma kvalitetne i sa obe smo imali teške utakmice. Sa Primorcem smo se borili ravnopravno, uz par grešaka smo dozvolili da se odvoje i to nas je koštalo rezultata. Mislim da u Petnici možemo da im otežamo posao i da možemo da ih pobedimo. Protiv Korčule, koja je odlična ekipa, smo otvorili utakmicu onako kako smo želeli, mislili smo da je to to, što je dovelo do opuštanja i napravili smo par nesmotrenih grešaka koje su ih vratile u meč. Oni su dobili vetar u leđa, ali smo uspeli da privedemo utakmicu kraju i ostvarili smo vrlo bitnu pobedu koja nam je donela 3 nova boda, jako važna za nastavak takmičenja i za borbu za braža ili direktan plasman u Regionalnu Premier ligu. Pozvao bih sve ljubitelje sporta i vaterpola, da dođu u petak i nedelju u Petnicu da nas podrže, jer nam je to veoma bitno kako bismo ostvarili što bolji rezultat”, rekao je Kovačević.

Vaterpolo Valis Valjevo 1

Foto: Valjevska posla

Kako je najavljeno na konferenciji za medije, nakon što su dve generacije vaterpolista Valis Vege bile na pripremama u Istanbulu u saradnji sa Galatasarajem, u planu je da klub sa tri generacije krajem juna meseca učestvuje na 18. Splash turniru u Grčkoj, sve sa ciljem da mladi igrači skupljaju internacionalno iskustvo.

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.