Valjevac Nikola Božič dobitnik francuskog ordena u redu Viteza od Akademskih palmi

Ambasador Francuske u Srbiji, Njegova ekselencija Frederik Mondoloni, odlikovao je troje naših sunarodnika aktivnih u domenu francusko – srpske saradnje ordenom u redu Viteza od Akademskih palmi za 2018. godinu, među kojima je i naš Valjevac, Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Nikola Božić na svečanosti dodele odlikovanja u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu (foto: IS Petnica)

Uredbom od 9. januara ove godine, premijer Francuske imenovao je Nikolu Božića za Viteza u redu Akademskih palmi, time mu odajući priznanje za posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije. Na svečanosti održanoj u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu, obrazlažući doprinose u domenu nauke i kulture ovogodišnjih dobitnika prestižnog priznanja, Njegova ekselencija Frederik Mondoloni naveo je da Nikola Božić doprinosi jačanju francusko – srpskih veza u nauci putem saradnje sa univerzitetima iz Francuske, kao i putem razmene studenata na polju nauke, time doprinevši stvaranju novih generacija koje produžavaju tradiciju francusko – srpskog prijateljstva.

Istovremeno, ambasador Francuske u Srbiji u svom podsećanju navodi da se Nikola Božić bavi astrofizikom, web upravljanjem i menadžmentom, kao i da se godinama srčano trudi na međunarodnoj propagandi Istraživačke stanice Petnica, nazvavši ga “ključnim akterom naučne saradnje u Srbiji”, jer bezmalo deceniju i po uporno izgrađuje svest o nauci kod mladih, pri tome učvršćujući saradnju sa Francuskom.

Nj.E. ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni odlikuje Nikolu Božića ordenom u redu Viteza od Akademskih palmi (foto: IS Petnica)

Odlikovani Valjevac Nikola Božić prilikom zahvaljivanja naglasio je da je saradnja između Istraživačke stanice Petnica i Francuske na izuzetnom nivou.

“Priznanje koje mi je dodeljeno potvrda je uspešnosti programa saradnje koje godinama realizujem sa institucijama i pojedincima iz Francuske. Najveći deo ove saradnje realizovan je kroz naučno-obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica, samostalne institucije koja već skoro četiri decenije razvija programe za dodatno naučno obrazovanje mladih u regionu bivše Jugoslavije, a drugi deo kroz ličnu saradnju sa kolegama iz Francuskog instituta, Ambasade Republike Francuske u Beogradu i akademskih institucija iz Francuske. Da nije bilo kolega u Petnici i pojedinaca u francuskim institucijama, ova saradnja ne bi bila na ovoliko visokom nivou. Orden Francuske Republike takođe je i podsticaj da saradnja bude još intenzivnija i ispunjenija. Kao državljanin Republike Srbije, sa posebnim dostojanstvom i ličnim ponosom nosiću odličje, jer je i ono deo bogate istorije saradnje i prijateljstva naših dvaju naroda”, posebno je istakao Nikola Božić, programski direktor IS Petnica.

Nikola Božić na svečanosti dodele odlikovanja u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu (foto: IS Petnica)

Orden Akademske palme u ime Francuske Republike dobijaju istaknutie osobe koje doprinose širenju znanja i jačanju veza između Francuske i drugih država. Odlikovanje je ustanovio Napoleon Bonaparta pre više od 200 godina radi nagrađivanja eminentnih članova Pariskog univerziteta. Od 1955. godine omogućeno je davanje priznanja i stranim državljanima, za naučna, obrazovna i profesionalna zalaganja uz doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

Ceremonija dodele odlikovanja ordena Akademske palme veliča vrednosti – veru u prenošenje i razmenu znanja i otvorenost ka svetu i drugima.

Nikola Božić i Nj.E. ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni (foto: IS Petnica)

Nikola Božić radi kao programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica. Bavi se obrazovanjem, kao i popularizacijom i promocijom nauke. Bio je urednik rubrike “Nauka” na Internet portalu B92, i glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa Popular Science. Autor je knjige za decu “Astronomija”(“Kreativni centar”), za koju je 2013. godine dobio književnu nagradu “Neven” za najbolju dečiju knjigu u oblasti popularne nauke. Povodom postignutih rezultata na polju promocije i popularizacije astronomije i nauke uopšte, od ministra nauke i tehnološkog razvoja, Žarka Obradovića, 2010. godine dobio je plaketu “Milutin Milanković”. Pokretač je i moderator popularnog i posećenog događaja “Na kafi sa naučnikom”. Bio je nacionalni koordinator i predsednik Nacionalnog odbora za obeležavanje Međunarodne godine astronomije u Srbiji 209. Piše naučno popularne tekstove za novine, magazine i portale, učesnik je brojnih skupova čiji je cilj promocija nauke. Bio je govornik na TEDx događajima. Koordinator je Radne grupe 18 u Nacionalnom konventu o EU za poglavlja 25 i 26 “istraživanje i nauka, obrazovanje i kultura). Angažovan je kao konsultant na različitim projektima u organizaciji OSCE, DiploFoundation, GIZ, Heinrich Boll Stiftung, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Centra za promociju nauke.

Pored našeg Valkevca Nikole Božića, dobitnici Akademske palme za 2018. godinu su još Aleksandra Drljević, profesorka francuskog jezika u Francuskom institutu u Srbiji i Marija Filipović – Ožegović, direktor Fondacije “Tampus”.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.