Valjevac Željko Vitorović uvršten u izložbu Niš Art Fondacije

Akademski slikar Željko Vitorović jedini je Valjevac koji je ove godine prošao na nacionalnom konkursu Niš Art Fondacije “Mladi”, koji spada u jedan od najvećih i najznačajnijih umetničkih konkursa ne samo kod nas, već i u ovom delu Evrope. Ovim konkursom, njegovo ulje na platnu “Ručak” uvršteno je u izložbu Niš Art Fondacije, najznačajnije godišnje izložbe na nacionalnom nivou za umetnike do 35 godina. Na konkursu je bilo prijavljeno 530 umetnika, sa oko 1300 radova, od kojih je žiri izabrao radove 46 autora iz različitih krajeva Srbije. Njihova postavka nedavno se mogla videti u Galeriji fabrike Philip Morris u Nišu, koja je finansijski podržala konkurs sa 18.000 evra. Izložba najboljih radova pristiglih na 12. Nacionalni konkurs „Mladi“ biće preseljena u Beograd, gde je svečano otvaranje planirano za 13. jun u galeriji Kuće legata, u Knez Mihajilovoj ulici.

Željko Vitorović pored svog dela “Ručak” na godišnjoj izložbi Niš Art Fondacije u Galeriji Philip Morris u Nišu

“Za mene učešće na ovoj izložbi ima ogroman značaj. To je pre svega priznanje umetniku da je na pravom putu, podstrek da se nastavi dalje, ali i potvrda da za kvalitetnu umetnost i pored otežavajućih faktora,još uvek ima mogućnosti da bude prezentovana na najvišem nivou. Učestvovanje na ovoj izložbi omogućuje da gotovo celokupna umetnička javnost, publika, galeristi i kolekcionari steknu uvid u vaš rad. S toga će ovo biti značajna stepenica u mojoj profesionalnoj biografiji”, kaže tridesetpetogodišnji akademski slikar Željko Vitorović, koji je po završetku FLU u Beogradu 2008. godine, završio specijalizaciju iz oblasti slikarstva na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini 2012. godine.

Izložba Niš Art Fondacije “Mladi 2018” svečano je otvorena u Galeriji Philip Morris u Nišu 30. maja 2018.

Vitorović je za izložbu Niša Art Fondacije konkurisao sa slikom „Ručak“, rađenu tehnikom ulje na platnu, dimenzija 75 x 110 cm. To njegovo delo za temu ima otuđenost u savremenom svetu. Željko kaže da se trudio da slikarskim sredstvima postigne atmosferu sve veće distance između ljudi kao posledicu njihove zaokupljenosti turbulentnom svakodnevicom.

“Ručak”, ulje na platnu, 75 x 110 cm

Na izložbi Niš Art Fondacije dodeljuju se tri glavne novčane nagrade, sa značajnim sumama, koje omogućuju značajan podstrek umetnicima. Prva tri rada biće otkupljena i nagrađena sa 10.000. 5.000 i 3.000 evra u bruto iznosu.

Sa svečanog otvaranja Izložbe Niš Art Fondacije “Mladi 2018” u Galeriji Philip Morris u Nišu

Željko Vitorović rođen je 1983. godine u Valjevu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini specijalizirao slikarstvo 4 godine kasnije. Do sada je imao 4 samostalne i učestvovao na više grupnih izložbi i umetničkih projekata u Srbii, Belgiji, Grčkoj i Rumuniji. Bio je deo projekta Glo’art centra u Belgiji 2015. godine. Pored slikarstva bavi se i grafičkim i scenskim dizajnom. Idejni je tvorac većeg broja projekata vezanih za likovnu edukaciju. Radi kao profesor Likovne kulture.

Izložba Niš Art Fondacije u Galeriji Philip Morris u Nišu

 

M.P.M.

 

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.