Valjevci u Čikagu o arktičkoj zimi i zaleđenom gradu

Ove sedmice u žiži globalne javnosti i medija našao se Čikago, nama Srbima najlepši američki grad, jer u njemu živi oko 400.000 naših sunarodnika. Nezapamćen hladni talas, sibirska zima, zahvatila je Čikago ove sedmice, zbog čega je dobio nadimak “Čajbirija”, kombinacijon imena Čikago i Sibir (na engleskom se Sibir izgovara “Sajbirija”, prim. aut.). Zna se da zbog blizine jezera Mičigen hladan vetar čini zimu dodatno hladnijom u Čikagu, ali ove zime živa se spustila čak na -54 °C, što su nezapamćeno niske temperature. Za sve je kriv arktički talas koji se spustio na SAD i spojio sa vetrovima sa jezera i sve zaledio.

Zaleđeno jezero Mičigen

Da je neverovatno ledeno potvrđuju i naši Valjevci, članovi porodice Jokić, koji godinama žive u Čikagu. Kažu da ne pamte ovakvu hladnoću, da je čak hladnije nego li pojedine zime i golomrazice devedesetih godina kada je u Valjevu mereno 36 stepeni ispod nule.

”Otkako smo ovde, nijedna zima nije bila ovako hladna. Prethodne dve noći bile su jako hladne, naročito u sredu na četvrtak. Poslednji put smo bili napolju u utorak uveče. Za tih desetak minuta provedenih van kuće imali smo osećaj da nam se meso odvaja od kostiju, iako smo bili dobro zabundani, lica su nas bolela od hladnoće. Niske temperature nisu generalno problem, već vetar koji zna da bude jak i hladan. Ovaj put se spojila polarna hladnoća sa vetrom sa jezera. Grejanje u stanu mora da radi pojačano, bar u našoj zgradi. Uobičajena temperatura koju držimo na termostatu ne može da nam zagreje prostor, pa termostat držimo sada pojačan na 27 °C. U kupatilu je manje toplo nego u ostatku stana, ali zbog tuš kabine pored prozora hladnoća je učinila svoje, imamo led i sa unutrašnje strane”, kažu Jokići za Valjevska posla.

Reka Čikago u ledu

Preporuka stanovništvu je da bez preke potrebe ne izlaze van i da se što kraće zadržavaju napolju.

“Dva dana, u sredu i četvrtak, nisu radile škole i firme. Sve službe su dežurne, angažujući više hiljada radnika i volontera na ulicama. Služba za održavanje radi svoj posao, putevi su prohodni, bar u našem kraju. Auto-putevi su čisti i prilično frekvetni. Čikago ima puno beskućnika, pa su organizovana prihvatna mesta gde mogu da se sklone i greju”, pojašnjavaju ovi Valjevci koji žive u Čikagu.

Zaleđen kupatilski prozor u stanu porodice Jokić u Čikagu

Medije je “zapalila” informacija da je “misteriozni dobri Samarićanin” platio hotelski smeštaj za 70 beskućnika u zamrznutom Čikagu, koji bez skloništa i toplote sigurno ne bi preživeli arktičke dane i noći. Porodica Jokić uslikala je psa na jednoj stanici metroa u utorak uveče, čiji je vlasnik beskućnik. Kažu da se vlasnik maksimalno potrudio da zaštiti svog vernog prijatelja, obezbedivši mu čizmice na šapama. Na slici se vidi da je jednu čizmicu izgubio, ali je zahvaljujući brizi svog vlasnika preživeo polarni vorteks koji inače kruži oko Severnog pola.
Pogledajte na snimcima ispod kako je izgledalo kada se temperatura u Čikagu spustila na -46 °C, kako izgledaju zaleđeni reka Čikago i jezero Mičigen, kako se pale šine da bi železnički saobraćaj u ovom gradu mogao da funkcioniše.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

2 comments

  1. Za nas Valjevce koji zivimo u Rusiji to je malo pohladanje

  2. Kakvih bre 600.000 Srba u Čikagu?