“Valjevci više od 2/3 dana tokom grejne sezone udisali vazduh opasan po zdravlje”

“Od ukupno 162 dana, počev od novembra 2020. godine, zaključno sa nedeljom 11. aprilom 2021, koliko je Udruženje “Lokalni odgovor” pratilo koncentracije suspendovanih PM10 čestica u vazduhu, 125 dana je vrednost prelazila dozvoljenu graničnu koncentraciju od 50 μg/m3. To znači da su Valjevke i Valjevci više od 2/3 dana tokom grejne sezone udisali vazduh opasan po zdravlje”, ističe se u izveštaju “Lokalnog odgovora” o stanju kvaliteta vazduha za proteklu sedmicu. Iz ovog udruženja građana su saopštili da je taj izveštaj za proteklu sedmicu ujedno i poslednji izveštaj nakon 23 sedmice obaveštavanja javnosti o trenutnom aerozagađenju u Valjevu. Time je okončan prvi deo njihove akcije “Aero alarm”, ali je najavljen uskoro i njen nastavak.

Prikaz broja dana za prekoračenjem graničnih prosečnih dnevnih koncentracija suspednovanih PM10 čestica (50 μg/m3 )

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u Valjevo za period 5.04.2021.-11.04.2021. / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha

Prema podacima iz poslednjeg sedmičnog  izveštaja u prvom delu akcije “Aero Alarm”, od početka 2021. godine zaključno sa nedeljom, 11. aprilom, registrovano je 86 dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica u Valjevu. U izveštaju se naglašava da je Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisano da je dozvoljeno prekoračenje dnevne granične vrednosti PM10 (50 μg/m3) najviše 35 dana godišnje.

“U protekloj nedelji vazduh je bio opasan po zdravlje. Svaki dan je bio ocenjen kao “zagađen”, osim u sredu 4. aprila kada je vazduh u Valjevu bio “prihvatljiv”.Od početka 2021. godine ukupno je bilo 86 dana sa zagađenim vazduhom po podacima državne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha. Od početka novembra 2020. do danas ukupno je zabeleženo 125 dana sa prekomernim zagađenjem Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u ponedeljak, 5. aprila, kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 66.42 μg/m3. Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u četvrtak 8. aprila u 21 čas i iznosila 211.16 μg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju u ponedeljak u vrednosti od 169.38 μg/m3 u 23 časa”, navodi se u sedmičnom izveštaju o kvalitetu vazduha “Lokalnog odgovora”.

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Precizira se da je visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je tokom šest dana svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, kao i da su članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Navodi se i da nijedan organ javne vlasti (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu) nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti oopasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenjeuticaja na životnu sredinu. Takođe, od ukupno 11 medijskih kuća koje deluju na teritoriji grada Valjeva, 5 su svojim čitaocima i gledaocima omogućili informaciju o stanju kvaliteta vazduha urealnom vremenu.

Prikaz organa javne vlasti u Valjevu koji su na dnevnom nivou obaveštavali javnost o kvalitetu vazduha

Prikaz lokalnih medija na teritoriji Valjeva koji su na dnevnom nivou obaveštavali javnost o aerozagađenju / objavljivali priloge o aerozagađenju

U poslednjem izveštaju za ovu grejnu sezonu na izmaku, takođe se ističe da je u subotu, 10. aprila, u Beogradu održan “Ekološki ustanak”, uz aktivno učešće ekoloških aktivista iz Valjeva, kao i da se nakon protesta saopštenjem za javnost oglasila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

“U Beogradu je u subotu 10. aprila održan građanski protest “Ekološki ustanak” na kome je učestvovalo više hiljada građana. Tim povodom oglasili su se najviši državni predstavnici optužujući organizatore i učesnike za politizaciju teme. Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine se oglasila saopštenjem u kojem je zamerila valjevskim aktivistima što zloupotrebljavaju ekološke teme i umesto zahvalnosti za rešenje pitanje aerozagađenja ističu novi problem, sumnju na izgradnju rudnika litijuma”, piše u izveštaju “U pet do dvanaest” za proteklu sedmicu.

Na kraju izveštaja date su informacije kojima se javnost podseća da vazduh u Valjevu spada u III kategoriju (najnižeg kvaliteta) zbog velikog broja dana (od 130 do 170), sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine, kao i da u  našem gradu zbog izloženosti aerozagađenju svake godine prerano izgubi život od 220 do 500 osoba, što Valjevo svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.