Одржано културно-духовно вече у част 170 година од рођења Светог Нектарија Егинског

Kulturno-duhovno veče i predstavljanje knjige „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“, autora protojereja-stavrofora  Nenada Andrića održano je u sali Skupštine grada gde se okupilo više od 180 naših sugrađana.

Valjevo

Kulturno-duhovno veče organizovano je po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Milutina, a u čast 170 godina od rođenja Svetog Nektarija Eginskog.

O delu „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“ besedili su  autor knjige protojerej-stavrofor Nenad Andrić, đakon Dušan Novaković, voditelj radija „Istočnik“ Eparhije valjevske, Natalija Kovačević, ikonopisac i ktitor Hrama Svetog Nekatrija u Valjevu, kao i mr srpske književnosti, Daren Milivojević.

Valjevo

Knjiga „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“ našla je put do vernog naroda i otvorila puteve ka velikom Božjem ugodniku. U ovom delu je sabrano čudesno žitije svetitelja, kao i svedočanstva brojnih molitvenika, kojima je molitveno zastupništvo Svetog Nektarija podarilo isceljenje od najtežih telesnih i duševnih bolesti, kao i potomstvo bezdetnim parovima.

„Slava Bogu na svemu i Presvetoj da su nas blagoslovili danas da sabrani oko naših Episkopa Milutina i Siluana sa sveštenstvom i monaštvom proslavljamo najpre molitveno na sv. Liturgiji 170 godina od rođenja dečaka Anastasija, svima poznatog Svetog Nektarija Eginskog i to baš u novosagrađenom hramu prvom u Srbiji posvećenom sv. Nektariju.  Sada duhovno nastavljamo slavlje ovde u ovom gradskom domu sa željom da nas sve Gospod blagoslovi, da sledimo put Svetih otaca. Mislim da su to blagoslovi nama Srbima u ovom kraju najpre Svetog Vladike Nikolaj i Prepodobnog Ave Justina. Da ih sledujemo u ljubavi ka Bogu i bližnjima, da sledujemo u jevanđeljskom životu, postu, molitvi, pokajanju, ispovesti, pričešću…odlazak na Liturgiju i molitveno učešće na njoj i primanje svetog pričešća jeste glavno za čoveka, jer tako smo u jedinstvu sa Gospodom”, rekao je u svojoj besedi između ostalog autor knjige prota Nenad Andrić.

„Moje prvo sretanje sa likom Sv.Nektarija i čudima Božjim kroz mošti sv.Nektarija veže me za manastir Ćelije. Upravo u manastiru Ćelijama gde sam video prvo čudesno isceljenje od Sv.Nektarija, Sveti Ava Justin zapisao je proročke reči 70- tih godina prošlog veka… koje vidimo da se ispunjavaju u naše dane, pred našim očima: „ I zaista, veliko je to čudo da u ovom našem veku neverja i maloverja, postane povod tolikih duhovnih zbivanja i kretanja ovaj od mnogih prezreni i do same smrti ponižavani Arhijerej i Svetitelj Hristov Nektarije. Ma gde ga verni prizivali i prizivaju u molitvama sa verom, stizao je on i stiže uvek.“ I eto svedoci smo da i ovde u Valjevu projavljena je volja i želja za molitvenim zastupništvom Sv.Nektarija i odjednom blagoslovi…dosta Valjevaca je posetilo Eginu, pa starca Nektarija, hram se podiže Svecu, zatim dosta isceljenja iz dan u dan se dešava, blagoslovi za bezdetne supružnike…i što je veoma bitno kroz čuda sv.Nektarija prilazimo u sretanje Darodavcu Gospodu našem Isusu Hristu…jer bez Gospoda ne bi bilo ni jednog čuda. Zato Ava Justin Sveti i piše u Žitijama Svetih za dan 9. novembar po crkvenom kalendaru ili po novom kalendaru 22. novembar i naglašava da je Sv.Nektarije poslan od Boga Boga zato da isceljuje i dve najteže i najraširenije bolesti našeg vremena: zlu bolest raka i bolest đavoimanosti, i uopšte nervna i duševna oboljenja”, rekao je prota Nenad.

Ovom prilikom protojerej-stavrofor Nenad Andrić darivao je ikone Sv. Nektarija pomoćniku gradonačelnika Miroslavu Pimiću i odborniku u Skupštini grada Milanu Gajiću, koji su ove darove primili u ime Grada i gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića.

Valjevo

Kulturno-duhovno veče i predstavljanje knjige „U sretanje Svetom Nektariju Eginskom čudotvorcu“, organizovali su grad Valjevo i Eparhija valjevska, na inicijativu odbornika u Skupštini grada Milana Gajića. Događaju su prisustvovali sveštenstvo Eparhije valjevske, monaštvo, odbornici u Skupštini grada, pomoćnici gradonačelnika, direktori javnih preduzeća i ustanova i brojni građani.

„Da smo svi jednaki i složni i da tako proslavljamo Boga“, poručio je protojerej-stavrofor Nenad Andrić na kraju ove svečanosti.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.